Dostupni linkovi

Gojaznost je opasnija za muškarce nego za žene


Izvor: BBC

Posljedice prekomjerne težine ili gojaznosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina upućuje na postojanje nekih bolesti koje se neretko završavaju preuranjenom smrću, pokazalo je najveće istraživanje o povezanosti gojaznosti i preuranjene smrti čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet.

Naučnici koji su sproveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, ali podsećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su gojazni muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirane i viši nivoi opasnih masnoća u jetri, piše BBC.

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje gojaznost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Evrope i Severne Amerike.

Reč je o dosad najvećoj studiji ovog tipa. Naučnici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija sprovedenih širom sveta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri miliona ljudi, precizira Lancet.

Ustanovljeno je da su gojazni muškarci za 29 odsto u većoj opasnosti od preuranjene smrti, a to znači pre sedamdesete godine života, u odnosu na one normalne telesne težine kod kojih taj procenat iznosi 19 odsto.

Rizik od preuranjene smrti za umereno gojazne žene u Severnoj Americi iznosi 14,6 odsto u odnosu na 11 odsto kod žena normalne telesne težine.

"Pušenje uzrokuje četvrtinu svih preuranjenih smrti u Evropi i u Severnoj Americi, a pušači moraju da budu svesni činjenice da opasnost od preuranjene smrti mogu smanjiti za 50 odsto ako prestanu da puše", rekao je Ričard Peto, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordskom univerzitetu.

"Ipak, zabrinjava podatak po kojeme su prekomerna težina i gojaznost u Evropi i Severnoj Americi generalno gledajući uzrok svake sedme preuranjene smrti u svetu", upozorio je.

XS
SM
MD
LG