Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica Dobrovoljačke
FOTO GALERIJA: Obilježena 19. godišnjica Dobrovoljačke

Dženana Halimović

U bivšoj Dobrovoljačkoj, a sada ulici Hamdije Kreševljakovića, u Sarajevu je u utorak organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova obilježena 19. godišnjica stradanja vojnika JNA.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća stotinjak članova porodica, te organizacionog odbora odalo je pomen stradalima.

Obilježavanje godišnjice Dobrovoljačke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
Direktan link


Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Petar Đokić kazao je kako obilježavanje nije provokacija, i da za ovaj zločin neko mora odgovarati.


„Pred očima javnosti je više puta pokazano šta se ovdje dogodilo i zato ne razumijemo i nećemo prestati ponavljati da pravosudne institucije moraju procesuirati one koji su naredili, organizovali i izvršili zločin u Dobrovoljačkoj ulici,“ rekao je Đokić.

Prema Đokoćevim riječima u Dobrovoljačkoj su 2. i 3. maja stradala 42 pripadnika tadašnje JNA dok ih je 73 ranjeno, a 215 zarobljeno.

Iako je svojevremeno komandant II Vojne oblasti JNA general Milutin Kukanjac, koji se 3. maja nalazio u koloni koja je presječena od strane pripadnika TO BiH, kazao za RSE kako je tom prilikom ubijeno šest pripadnika JNA, Đokić kaže kako ne prihvata ove formulacije jer je general Kukanjac „najodgovorniji za ono što se dogodilo u Dobrovoljačkoj, te da ne može biti ličnost koja je mogla posvjedočiti istinu“.Obilježavanju su prisustvovali i članovi porodica među kojima i Bogdana Tomović, čiji je sin Zdravko imao tek 18 godina kada je ubijen. Sahranila ga je kaže godinu i po dana kasnije.


Sve što kao majka traži je malo poštovanja i mogućnost da se stradanje dostojanstveno obilježi:


"Da nam dozvole da stavimo obilježje da možemo svratiti u svaka doba i prijatelji i rodbina da možemo staviti cvijeće na ovo zlo mjesto."


Za razliku od prošle godine kada su na istom mjestu bili okupljeni i pripadnici nekadašnje jedinice Zelene beretke, danas u Dobrovoljačkoj nije bilo nikoga.

Jake policijske snage obezbjeđivale su mjesto, te su i novinare, mahom iz sarajevskih medija, koji su bili na licu mjesta spriječili u obavljanju njihovog posla.

Nakon polaganja cvijeća u Dobrovoljačkoj ulici, u spomen crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos, a na spomen krstu na Sokocu u vojničkom polju položeno je cvijeće.

XS
SM
MD
LG