Dostupni linkovi

Godinu dana nakon Gadafijeve smrti još traju sukobi u Libiji


Vozilo uništeno u sukobima u Bani Walidu, 2012.
Vozilo uništeno u sukobima u Bani Walidu, 2012.
Godinu dana nakon ubistva Moamera Gadafija, "oslobađanje" zemlje od njegovog režima još nije okončano, ocenio je u subotu predsednik libijskog parlamenta Mohamed el-Megarjef.

"Oslobođenje zemlje nije potpuno u nekim regionima", kazao je El-Megarjef i posebno izdvojio grad Bani Valid, jedno od poslednjih uporišta bivšeg režima u kojem se poslednjih dana vode borbe.

Predsednik libijskog parlamenta izneo je neslavan bilans perioda posle Gadafija i istakao "kašnjenje i nemar" u formiranju vojske i policije i uspostavljanju kontrole oružja.

El-Megarjef je naveo i da kasni i reforma pravosuđa, kao i napori za nacionalno pomirenje.

"Ta situacija dovela je do nezadovoljstva i tenzije medju različitim elementima društva, kao i širenja haosa, nereda, korupcije, što je opet prouzrokovalo slabost u radu različitih vladinih službi", rekao je El-Megarjef.

Gadafi je iza sebe ostavio teško nasleđe: zemlju bez institucija, marginalizovanu vojsku i svoje pristalice koje optužuju da koče demokratski proces u Libiji.

Vlasti su iz predostrožnosti preduzele mere kako bi sprečile svaki pokušaj napada Gadafijevih sledbenika na prvu godišnjicu smrti bivšeg lidera. Gadafi je ubijen 20. oktobra 2011.

Za danas nije predviđena nikakva ceremonija u Tripoliju, koji će pre slaviti godišnjicu proglašenja "oslobađanja zemlje", 23. oktobar.
XS
SM
MD
LG