Dostupni linkovi

Godina u svemiru: Vratio se viši i mlađi od brata blizanca


Ruski kosmonauti Mikhail Kornienko i Sergei Volkov i američki kosmonaut Scott Kelly se odmaraju u stolicama nakon sletanja na Zemlju
Ruski kosmonauti Mikhail Kornienko i Sergei Volkov i američki kosmonaut Scott Kelly se odmaraju u stolicama nakon sletanja na Zemlju

Američki astronaut Scott Kelly proveo je 340 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Njegovo tijelo se tijekom misije promijenilo. Kad je odletio u svemir bio je jednako visok kao i njegov jednojajčani brat blizanac Mark, a kad se vratio bio je pet centimetara viši .

No, to je očekivano, pojašnjava Jeff Williams iz NASA-e.

"Astronauti u svemiru narastu jer im se kralježnica produžuje, no kada se vrate na Zemlju, nakon kraćeg vremena, vrate se na prijašnju visinu", kazao je Williams.

No, neko vrijeme Kelly će se moći hvaliti svojom visinom pored "malog" brata. Uz to, Kelly se vratio i nešto mlađi od brata jer je stario 'sporije' od Marka. Upravo su promjene na ljudskom tijelu bile jedan od važnih razloga zbog čega je NASA odabrala braću Kelly za ovu misiju.

Dok je jedan boravio u svemiru godinu dana, drugi je ostao na Zemlji, što znanstvenicima pruža jedinstvenu priliku da analiziraju razlike među njima nakon ove misije.

Nakon Kellyjeva slijetanja, NASA-ini stručnjaci uzimat će uzorke od braće kako bi saznali kako boravak u svemiru utječe na ljudsko tijelo. Ovo će biti vjerojatno najdetaljnija analiza zdravlja nekog astronauta. Naime, svi ovi podaci i spoznaje o utjecaju dugotrajnog boravka u svemiru na ljudsko tijelo, pomoći će znanstvenicima u planiranju budućih misija, koje bi mogle uključiti i let na Mars.

Odmah nakon povratka na Zemlju, Kelly je nastavio tvitati i objavljivati statuse o sitnicama koje ga vesele, poput prvog izlaska Sunca ili prve salate nakon povratka.


XS
SM
MD
LG