Dostupni linkovi

Obilježena 29. godišnjica zatvaranja logora Omarska kod Prijedora


Sa obilježavanja godišnjice raspuštanja logora Omarska, fotoarhiv
Sa obilježavanja godišnjice raspuštanja logora Omarska, fotoarhiv

Bivši logoraši i članovi porodica ubijenih u nekadašnjem logoru Omarska kod Prijedora, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH), obilježili su u petak 6. avgusta, 29. godišnjicu početka zatvaranja ovog logora.

Raspuštanje logora Omarska počelo je 6. avgusta 1992. godine prebacivanjem preživjelih logoraša iz Omarske u logore Manjača i Trnopolje.

Do 21. avgusta 1992., kada je i posljednji zatočenik napustio Omarsku, u logoru je bilo zatočeno više od 3.300 civila, Hrvata i Bošnjaka sa područja Prijedora i okoline, a oko 800 ih nije preživjelo torture.

Mirsad Duratović, bivši logoraš logora “Omarska”, sadašnji predsjednik Skupštine Grada Prijedora i predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banjaluka, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su logoraši Omarske ubijani na brojnim stratištima u okolini Prijedora ali i na drugim mjestima.

˝Osim u samom logoru, Omarski logoraši su streljani i ubijani nad jamom Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta i nad jamom Lisac u Bosanskoj Krupi te na Korićanskim stijenama iznad Travnika˝, kaže Duratović.

Tomašica: Šutnja bolnija od prošlosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:16 0:00

Skup su organizovali Udruženje logoraša “Prijedor 92“, Udruženje logoraša Kozarac, Regionalni savez udruženja logoraša regije Banjaluka, Udruženje “Sedra“, a pod pokroviteljstvom Saveza logoraša u BiH.

Duraotvić ističe da su na ovaj način došli da odaju počast stradalim logorašima, te da pošalju poruku Tužilaštvu BiH da nastavi procesuirati odgovorne za počinjene zločine.

˝Želimo da podjsetimo Tužilaštvo BiH da još uvijek nisu procesuirani svi odgovorni i nalogodavci, kreatori te politike i direktni izvršioci zločina iz ovog logora˝, poručio je Duratović.

Po odluci Kriznog štaba tadašnje opštine Prijedor ustanovljeni su logori Omarska, Trnopolje i Keraterm, a službeno ih je osnovao 30. maja 1992. načelnik policije u Prijedoru Simo Drljača, koji je poginuo tokom pokušaja da ga se uhapsi, a nakon što je protiv njega Tribunal u Hagu podigao optužnicu.

Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri nakon što je njihov predmet iz Haškog Tribunala prebačen na Sud BiH.

XS
SM
MD
LG