Dostupni linkovi

Pojačano obezbeđenje, ali ne i zabrana ulaska za bugarske političare


Grob Goce Delčeva u crkvi Svetog Spasa u Skoplju
Grob Goce Delčeva u crkvi Svetog Spasa u Skoplju

Makedonska Vlada 24. januara nije donela odluku da zabrani ulazak pojedinim bugarskim političarima koji negiraju makedonski narod. Šef bugarske diplomatije nije došao u parlament u Sofiji da objasni premlaćivanje bugarskog državljanina Pendikova u Ohridu. Američka ambasadorka u Severnoj Makedoniji Ageler pozvala je na smirenost.

Nakon najave dolaska veće grupe građana Bugarske 4. februara u Skoplje na obeležavanje 151. godišnjice rođenja revolucionara Goce Delčeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi da preduzme sve mere da obezbedi realizaciju događaja, u skladu sa preporukama nadležnih službi saopštenim 23. januara na sednici Saveta bezbednosti, odlučila je 24. januara Vlada Severne Makedonije.

U Sofiji bugarski tehnički ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov nije došao na najavljeno saslušanje u parlament, gde je trebalo da objasni detalje napada na bugarskog državljanina Hristijana Pendikova u Ohridu i da govori o ugrožavanju bugarske manjine.

Predsednik Pendarovski je 23. januara zatražio od vlade da zabrani ulazak u zemlju poslaniku Evropskog parlamenta iz Bugarske i nekolicini drugih bugarskih državljana "zbog radnji koje su ranije preduzimali i koje još preduzimaju protiv naše zemlje".

On je ocenio da zaoštravanju tenzija između dve zemlje ima i "ruske umešanosti". Određene strukture su već mobilisane, i logistički i finansijski, da podrže organizovani dolazak više ljudi u Skoplje 4. februara, kada obeležavamo rođendan Goce Delčeva, rekao je on 23. januara posle sednice Saveta bezbednosti.

Pendarovski je podsetio da je trojici bugarskih državljana prošle godine otkazan boravak u Makedoniji.

"Ne mogu i ne želim da ulazim u detalje jer se radi o osetljivim stvarima. Reći ću vam samo da su neke od ovih struktura i lica povezane sa ruskom obaveštajnom službom“, rekao je Pendarovski.

Odnosi Makedonije i Bugarske su se ove nedelje zahuktali posle prebijanja Hristijana Pendikova, sekretara bugarskog kluba Car Boris Treti iz Ohrida, koji je i bugarski državljanin, kao i prethodnih izjava bugarskih političara da je "Makedonija bugarska".

Evropski poslanik Angel Džambaski u Skoplju na 95. godišnjici smrti Mare Buneve
Evropski poslanik Angel Džambaski u Skoplju na 95. godišnjici smrti Mare Buneve

Iz Sofije su stigle pretnje blokiranjem evropskih integracija Severne Makedonije.

Bugarski tehnički ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov je 24. januara u Briselu ubeđivao svoje kolege iz Evropske unije da postoji snažan antibugarski konsenzus između vladajuće stranke i opozicije u Makedoniji i tražio njihovu solidarnost sa Bugarskom.

Američka ambasadorka u Skoplju, Angela Ageler izjavila je 23. januara da je od kritične važnosti da se smire tenzije između Skoplja i Sofije.

"Da lideri sa obe strane granice mogu mirno i racionalno da razgovaraju o tome kakav je put napred u vezi sa nekim od ovih problema koje smo videli između različitih pojedinaca i zajednica. To je od kritične važnosti. Ali da li to treba da zaustavi ili čak odloži napredak ka EU? Mislim da ne bi trebalo", rekla je Ageler u intervjuu za TV Telma.

Bugarska fondacija "Makedonija" ranije je pozvala Bugare da 4. februara dođu u Skoplje, da se poklone grobu, kako kažu, "bugarskog nacionalnog revolucionara" Goce Delčeva u crkvi "Sveti Spas" u Skoplju. Fondacija organizuje besplatan prevoz.

Posle ovakvih najava, Aleksandar Pandov iz VMRO-DPMNE rekao je da će Makedonci od jutra biti u crkvi "Sveti Spas", "jer je Goce Makedonija, a Makedonija Goce".

Obe zemlje smatraju Delčeva svojim nacionalnim herojem.

Predsednik Pendarovski je 23. januara posle sednice Saveta bezbednosti ocenio da je reč o događaju visokog bezbednosnog rizika i da zbog toga nekim bugarskim državljanima treba zabraniti ulazak.

On je rekao da treba omogućiti pristup svim ljudima, Makedoncima ili Bugarima, koji žele da odaju poštovanje prema delu Delčeva, "ali ne i onima koji dolaze sa ciljem da ponize i uskrate makedonski narod".

Predsednik države nije naveo konkretna imena, ali se u njegovoj izjavi prepoznaje da aludira na evropskog poslanika Angela Džambaskog iz bugarske nacionalističke partije VMRO-BND. On je bio u Skoplju na obeležavanju 95. godišnjice smrti Mare Buneve 14. januara i rekao da je "Makedonija bugarska".

Bugarska Buneva smatra svojom nacionalnom heroinom, ali ne i Makedoniju.

Lider proruske i antizapadne bugarske stranke Prerodba Kostadin Kostadinov je u novembru prošle godine, na otvaranju Bugarskog kulturno-informativnog centra u Skoplju, rekao da je "Makedonija druga bugarska država" i da smo "mi jedan narod, mi govorimo jednim jezikom".

Pendikova, iz Ohrida, 19. januara napala su trojica njegovih sugrađana, a Bugarska je poslala vladin avion da ga odveze u Sofiju na lečenje.

Bugarski političari smatraju da je napadnut jer se izjasnio kao Bugarin. Deo makedonskih medija je, pak, objavio da je možda reč o kriminalno-dilerskom obračunu jer su napadači bili poznati i policiji, a Pendikov je ranije uhapšen sa drogom.

Odnosi između Makedonije i Bugarske su zategnuti više od dve godine, nakon što je Sofija blokirala makedonske evropske integracije zbog istorijskog, jezičkog i identitetskog spora.

Blokada je delimično prevaziđena prošlog leta i počeli su pregovori zemlje sa EU, ali uslov za otvaranje poglavlja je uključivanju Bugara u Ustav Severne Makedonije, za šta trenutno nema potrebnu dvotrećinsku većinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG