Dostupni linkovi

Godišnjicu rođenja Goce Delčeva obeležili zajedno Bugari i Makedonci


Grob Goce Delčeva u Skoplju. Delčev je bio revolucionar i ideolog Ilindenskog ustanka iz 1903. i Makedonci i Bugari smatraju ga svojim narodnim herojem.

Zvaničnici Severne Makedonije i Bugarske su 4. februara zajednički obeležili 150. godišnjicu rođenja revolucionara Goce Delčeva.

Delegacije obe države položile su cveće na grobu Delčeva u crkvi Sveti Spas u Skoplju.

Makedonsku delegaciju su predvodile ministarka kulture Bisera Kostadinova Stojčevska i zamenica ministra spoljnih poslova Fatmire Isaki, a na čelu bugarske delegacije je bila šefica diplomatije Teodora Genčovska.

Goce Delčev je bio revolucionar i ideolog Ilindenskog ustanka iz 1903. i Makedonci i Bugari smatraju ga svojim narodnim herojem.

Dok se u Severnoj Makedoniji 2. avgust 1903. smatra danom izbijanja bune za oslobođenje Makedonaca, Bugarska događaj posmatra kao borbu za slobodu makedonskih i trakijskih Bugara.

Bugarska od 2020. godine blokira Severnu Makedoniju u evrointegracijama sa tvrdnjom da krade bugarsku istoriju i da je makedonski jezik zapravo dijalekt bugarskog.

Reakcije Skoplja i Sofije zbog dolaska delegacije

Zajednička aktivnost makedonske i bugarske vlade izazvala je reakcije u Sofiji i Skoplju.

Bugarski mediji su dan ranije objavili da je zvanično Skoplje otkazalo obeležavanje i da trojica najviših makedoniskih zvaničnika neće biti domaćini bugarske delegacije. Premijer Dimitar Kovačevski, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i vicepremijer za evrointegracije Bojan Maričić u četvrtak su započeli dvodnevnu posetu Briselu.

Iz Skoplja su demantovali navode o otkazivanju manifestacije.

"Vlada Severne Makedonije pozdravlja učešće delegacije Bugarske u obeležavanju 150- godišnjeg jubileja od rođenja, za nas, najznačajnije istorijske ličnosti za našu zemlju, čime obe države nastavljaju napore o intenziviranju i produbljenju ukupne saradnje i učvršćivanju poverenja", navodi se u saopštenju Vlade.

Bugarski premijer Kiril Petkov je na Fejsbuk stranici Vlade postavio tekst o jubileju. On ističe da je Goce Delčev jedan od simbola borbe za slobodu i sastavni deo zajedničke istorije.

"On je jedna od osoba kojom se ponose oba naroda", dodaje Petkov.

Prethodno u toku dana na grob Delčeva cveće je položio i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je zatim otvorio izložbu "150 godina od rođenja Goce Delčeva -1872-2022", koju organizuje Državni arhiv Severne Makedonije.

On je ocenio da obeležavanje jubileja sa delegacijom Bugarske, a bez odluke zajedničke komisije dve države koja raspravlja o Delčevu, nije pritisak na komisiju.

On je zajednički jubilej nazvao činom dobre volje obe strane kako bi se smanjile tenzije, povećane zbog bugarske blokade makedonskih evropskih integracija.

Inače, ovo nije prvi put da političari obe zemlje zajednički obeležavaju jubileje vezane za Delčeva. U 2017. i 2019. godini tadašnji premijeri Zoran Zaev i Bojko Borisov su položili cveće na grob revolucionara u Skoplju.

Cveće položila i opozicija

Cveće na grobu Delčeva, kao i na još nekoliko njegovih spomenika u Skoplju, položile su i delegacije Sobranja, političkih partija, udruženja i građana.

U međuvremenu, opoziciona VMRO DPMNE je saopštila da će poslanička grupa ove partije Sobranju dostaviti Deklaraciju povodom 150. godišnjice od rođenja Delčeva.

"Ova deklaracija treba biti tačka ujedinjenja političkih partija u makedonskom Sobranju. Pokažimo ujedinjenost oko neospornog makedonskog revolucionara i vođe u oslobađanju Makedonije", rekao je Đorđija Sajkoski, poslanik VMRO DPMNE.

O liku i delu Goce Delčeva godinama raspravlja zajednička mešovita komisija Severne Makedonije i Bugarske o istorijskim i obrazovnim pitanjima, a članovi još uvek nisu uspeli da usaglase zajedničku preporuku o Delčevu.

Do sada Komisija ima preporuke o zajedničkom obeležavanju pet istorijskih ličnosti - Caru Samoilu, Kirilu i Metodiju, Klimentu i Naumu Ohridskom.

XS
SM
MD
LG