Dostupni linkovi

Podrška umesto uslovljavanja bi zaustavila odlazak mladih


Šta zemlje regije nude mladima nakon školovanja u odnosu na ono što oni očekuju?
Šta zemlje regije nude mladima nakon školovanja u odnosu na ono što oni očekuju?

U rubrici Radija Slobodna Evropa "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način, ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Budućim studentima Medicinskog fakulteta u Crnoj Gori onoga dana kada pođu po indeks, moglo bi se desiti da ih na vratima fakulteta sačeka i dokument koji će tražiti odgovor na pitanje da li nakon završetka studija planiraju da ostanu u Crnoj Gori. Ukoliko je odgovor negativan, neće moći da se školuju o trošku države. Za sada je to samo na ideji, za koju se našlo opravdanje da u zemlji nema dovoljno medicinskog kadra, a zbog odlaska u zemlje zapadne Evrope. No, pitanje je šta zapravo zemlje regije nude mladima nakon školovanja, u odnosu na ono što oni očekuju, te je li stoga uslovljavanje pravi put za ostanak mladih.

Posljednje nacionalno istraživanje o mladima pokazalo je da postoji zabrinjavajući broj mladih koji u Crnoj Gori sve manje vide ličnu i profesionalnu perspektivu. Podaci Centra za građansko obrazovanje kažu da preko 50 posto mladih želi da emigrira iz Crne Gore, u uvjerenju da ih u nekoj drugoj državi čeka bolja budućnost. S njima razgovarala Lela Sćepanović.

Mladi Crne Gore o profesionalnoj perspektivi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Direktan link

Studenti sa kojima je u Travniku razgovarala Marija Augustinović smatraju da država ne poduzima gotovo ništa kako bi im pružila podršku i osjećaj sigurnosti da će, nakon završenog fakulteta, moći živjeti od svoga rada i ostati u Bosni i Hercegovini. Također, izostaje i značajnija financijska podrška tokom studiranja, pa su studenti mišljenja da državu, zapravo, i ne zanimaju.

Mladi Bosne i Hercegovine o profesionalnoj perspektivi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
Direktan link

Mladi u Srbiji smatraju da školovanje nije besplatno, a od države nemaju velika očekivanja kada je riječ o samom školovanju i podršci nakon završenog školovanja. Kako otkrivaju u razgovoru sa Milom Đurđević, većina ne bi ostala u zemlji ukoliko bi ih država na bilo koji način uslovljavala.

Mladi Srbije o profesionalnoj perspektivi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direktan link

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i tome zašto protestuju mladi Goraždani, kako do stana za bračne parove u Doboju, koje su medalje na Međunarodnoj olimpijadi metropola u Moskvi osvojili đaci banjalučke Gimnazije. Donosimo i priču o bratu i sestri iz Konjica koji su pokrenuli mikrobiznis.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih, 15.09.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG