Dostupni linkovi

Koliko prošlost oblikuje sadašnjicu mladih na Balkanu?


Protest đaka u Travniku protiv programa razdvajanja "dve škole pod jednim krovom.
Protest đaka u Travniku protiv programa razdvajanja "dve škole pod jednim krovom.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove nedjelje, glavna tema je koliko su mladi na Balkanu opterećeni prošlošću.

Jesu li naši životi, obrazovni planovi i programi, kultura i generalno društvena stvarnost u kojoj živimo obilježeni nekim prošlim sukobima, razmiricama i drugim dešavanjima?

Pitamo mlade događa li se to zbog toga što nam poličari ne nude perspektivnu budućnost i tako odvlače pažnju od sadašnjosti?

Maja Nikolić razgovarala je sa mladima iz Srebrenice, Bijeljine i Tuzle, koji kažu da ne dozvoljavaju prošlosti da ih oblikuje, iako su osjetili njene posljedice. Kažu i da su oni nositelji promjena i da imaju važnu ulogu u okretanju ka budućnosti:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

Svakodnevni život mladih u Srbiji, osim ekonomskih problema, najviše opterećuju i priče iz prošlosti. Kako su neki od njih rekli našem Zoranu Glavonjiću, uglavnom političare vide kao najodgovornije za većinu problema, dok rješenje naziru u većem angažmanu čitavog društva.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
Direktan link

Generacije rođene krajem devedesetih godina prošlog vijeka u Crnoj Gori i dalje osjećaju podjele nastale u daljoj i bližoj ratnoj prošlosti, ali uglavnom nisu opterećene posljednjim sukobima na prostorima bivše Jugoslavije. Oni vjeruju da su političari u regiji ti koji podgrijavaju podjele jer je lakše, smatraju studenti, vladati zavađenim narodom. Ipak, u razgovoru sa Lelom Šćepanović izrazili su uvjerenje da pripadaju generacijama koje su kadre da prevaziđu sve podjele njihovih očeva i djedova.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Veliki broj stradalih u prometnim nesrećama

U našoj drugoj temi govorimo o tome da je u posljednjih pet godina na cestama u BiH u prometnim nesrećama je poginulo skoro 1.600 osoba. Skoro objavljeni podaci povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća, koji se obilježava svake godine u studenom, pokazali su i da često stradaju mladi između 20 i 30 godina starosti te da se brojne nezgode događaju u dane vikenda u ranim jutarnjim satima. Detalje ima Arnes Grbešić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Diskriminacija pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom

U nastavku donosimo priču o Ani Kotur Erkić. Ta mlada žena, pravnica, novinarka, aktivistkinja i dobitnica brojnih nagrada zbog svoje borbe za ljudska prava osoba sa invaliditetom, ne može da nađe posao. Navodi da se suočila sa raznim oblicima diskriminacije u traženju posla jer boluje od cerebralne paralize. Priču pripremio Milorad Milojević:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00
Direktan link

Stariji studenti prenose iskustva mlađim kolegama

U Bihaću je održana Prva Konferencija studenata Ekonomskog fakulteta na kojoj su studenti završne godine svojim mlađim kolegama, ali i profesorima i brojnim gostima stručnjacima iz ove oblasti prezentirali svoje naučne radove iz oblasti revizije i računovodstva. U planu je da konfrencija studenata postane tradicija ali i da istoj već naredne godine prisustvuju i studenti svih javnih ekonomskih fakulteta iz BiH. Iz Bihaća, Dženita Duraković:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
Direktan link

Karijera nakon glazbenog natjecanja

Alen Đuras, mladi je glazbenik iz Trogira. Široj javnosti poznat je i kao finalist show-a „The Voice“. Prošle godine izašao je i njegov prvi singl, a publika ga prati i glazbenoj emisiji HRT-a „A strana“. Ivanu Kataviću ovaj talentirani mladić otkrio je da sprema i nove pjesme, čije se premijere očekuju u ovoj godini:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00
Direktan link

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG