Dostupni linkovi

Oduzimanje porodičnih penzija pogađa i mlade


Eva Ras
Oduzimanje ili obustavljanje penzije glumici Evi Ras, otvorilo je pitanje smislenosti nekih zakonskih odradaba po kojima uživaoci porodičnih penzija nemaju pravo da obavljaju bilo koji plaćeni posao, uprkos činjenici da su im penzije tek nešto malo veće od 200 eura.

Glumica Eva Ras tvrdi da joj je država ukinula porodičnu penziju i da će sada ostati bez jednih primanja od 18.500 dinara (oko 200 evra), dok u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu da joj je penzija nije ukinuta već samo obustavljena za period dok je primala honorarare.

Naime, ona je ostala bez porodične penzije, koju je nasledila od supruga Radomira Stevića Rasa, a po zakonu, penzija joj se obustavlja za period u kome je radila i primala honorare i nakon toga, koko tvrde u ministartvu, penzija će joj biti vraćena.

Ipak, Eva Ras, za RSE, tvrdi suprotno.

”Poštar mi je doneo rešenje da mi se ukida penzija i na to rešenje je bila prikačena Rasova radna knjižica na osnovu koje sam ja tu penziju dobijala. To znači da su mene izbrisali sa spiska živih. Ja da sam znala da će mi se ukinuti spisateljski i glumački rad onda tu penziju, možda, ne bih ni uzela, ali ja sam za to saznala pre godinu dana i sve ovo, što se digla prašina oko mene, hoću da iskoristim i pomognem drugim ugroženim građanima, jer ovde se ne radi samo o meni već o svima koji imaju porodičnu penziju, a tu ima i puno građana i to pogađa ne samo babe, nego i mlade ljude”,
kaže Eva Ras.

U penzijskom fondu kažu da je u slučaju Eve Ras čak reagovano i sa zakašnjenjem, jer su njoj godinama uplaćivani i honorari i penzija.

Do 2003. godine, objašnjeno je u Fondu, preklapanja primanja nisu se lako otkrivala. Ali pošto je stupio na snagu novi Zakon o PIO, na svaki honorar poslodavac je dužan da uplati i doprinose. Tako se lako utvrđuje da li neko zarađuje i mimo porodične penzije.

Ovakvi slučajevi nisu izuzeci, kažu u Fondu, već se rutinski primenjuju na sve korisnike.

Radina Todović, državna sekretarka u ministartvo rada i socijalnu politiku, kaže za RSE da penzija Evi Ras nije ukinuta već samo obustavljena i da je zakon u pogledu porodičnih i starosnih penzija veoma jasan.

”Eva Ras može da podnese zahtev da se utvrdi i njena lična penzija i da u toku svog života bira šta joj je bolje, starosna ili porodična penzija. Treba naglasiti da korisnici porodične penzije, bez obzira koja je kategorija, da li su zaposleni, samostalni ili poljoprivrednici ne mogu istovremeno koristiti porodičnu penziju i biti obavezno osiguran po bilo kom osnovu, kao što su radni odnos, samostalna delatnost ili obavljenje poslova po ugovoru”,
naglašava Todović.

Kako prenose beogradski mediji isto kao i Evi Ras, pre nekoliko godina isplata porodične penzije bila je obustavljena i Ružici Đinđić, udovici ubijenog premijera Zorana Đinđića. Naime, za angažovanje u Fondu "Dr Zoran Đinđić" dobijala je honorar za koji su joj uplaćivani i doprinosi za penziono osiguranje.

Kada su u Fondu upoređeni podaci, isplata penzije je stopirana, sve dok nije prestala uplata honorara.

Plate mizerne

Eva Ras koja u svojoj sedamdesetoj godini živi sama, nakon smrti muža i ćerke, već izvesno vreme bolsna je od kancera i zato Zakon po kome joj je oduzeta penzija naziva surovim.

”To mora da stane, ne može se država iživljavati nad bolesnom i ojađenom babom. A, nisam ja jedina ta baba! Sada onaj koji ima ličnu penziju ima pravo da radi na koliko god može radnih mesta i još mu se to uračunava pa mu se penzija čak i povećava, a nama je zabranjeno da zucnemo”,
kaže Eva Ras.

I vrhunski umetnici i glumci moraju da rade na više radnih mesta, a penzije su još i bednije, ako ih uopšte bude i bilo, a moram vam reći da nisam siguran da će biti sve teže i teže, kaže upravnik JDP-a, Branko Cvejić.

Glumac Branko Cvejić, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kaže za RSE da glumci žive jako teško i da sa penzijama, bez dodatnih angažmana, nije moguće preživeti.

”Jako je teško, počevši od toga da su plate u pozorištima jako mizerne tako da i zaposleni moraju da rade na nekoliko mesta da bi preživeli, a to je jako iscrpljujuće. Znači i vrhunski umetnici i glumci moraju da rade na više radnih mesta, a penzije su još i bednije, ako ih uopšte bude i bilo, a moram vam reći da nisam siguran da će biti sve teže i teže”,
naglašava Cvejić.

Eva Ras želela je da se žali sudu i Strazburu, ali to nije moguće pre nego što prođe sve domicilne sudske instance, a za advokata, kako kaže, nema para. Ona najavljuje da će ukoliko PIO bude insistirao da naplati sve honorare koje je zaradila od 2003. godine, morati da proda stan.

”Sada ću otići u neku agenciju za nekretnine i pre nego što mi konfiskuju stan, da ga prodam i da dam to što mi traže i da kupim manji stan. Jer, ako mi konfiskuju stan gde ću da budem u svojoj sedamdesetoj godini sa kancerom i sa svim tragičnim poledicama koje imam, pa neću valjda da prosim na ulici. Problem je u tome da zakon ne može da bude jači od građanina i ako ugrožava građanina taj zakon mora da se promeni”,
zaključuje Eva Ras.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG