Dostupni linkovi

Glumac Kevin Spacey optužen za seksualno zlostavljanje


Glumac Kevin Spacey, 22. februar 2016. po dolasku na premijeru Netflixove serije "House of Cards"
Glumac Kevin Spacey, 22. februar 2016. po dolasku na premijeru Netflixove serije "House of Cards"

Nakon policijske istrage u Londonu, glumac Kevin Spacey optužen je za seksualne prestupe, uključujući napade na trojicu muškaraca, saopštili su u četvrtak iz britanskog tužilaštva.

Policija je rekla da su se navodna krivična djela dogodila između marta 2005. i aprila 2013., pri čemu su se četiri incidenta dogodila u Londonu i jedan u Gloucestershireu.

“Tužilaštvo je odobrilo krivičnu prijavu protiv Kevina Spaceyja (62) za četiri seksualne napade na trojicu muškaraca", rekla je Rosemary Ainslie, voditeljica Odjela za posebne zločine.

"Također je optužen za navođenje osobe na penetrativnu seksualnu aktivnost bez pristanka. Optužbe su uslijedile nakon pregleda dokaza koje je prikupila Metropolitanska policija u svojoj istrazi."

Oskarom nagrađeni glumac u velikoj mjeri je nestao iz javnosti otkako je prije pet godina optužen za seksualno zlostavljanje.

U novembru 2017. londonsko pozorište Old Vic saopštilo je da su primili 20 odvojenih optužbi za neprimjereno ponašanje Spaceyja od 20 muškaraca koji su došli u kontakt s njim u pozorištu između 1995. i 2013. godine.

Spacey, koji je osvojio Oscara za najboljeg glumca u filmu “American Beauty" i najboljeg sporednog glumca u "The Usual Suspects", ranije je odbacio sve optužbe za nedolično ponašanje.

Spaceyja u Sjedinjenim Državama tuži glumac Anthony Rapp koji ga optužuje za seksualni napad i zlostavljanje 1980-ih kada je Rapp imao oko 14 godina.

Sudija na Manhattanu je prošle godine odbacio tužbe drugog čovjeka koji je tužio Spaceyja, nakon što se tužitelj odbio javno identificirati.

Tužioci u Massachusettsu su 2019. odustali od krivičnog postupka u kojem je Spacey optužen za seksualno zlostavljanje 18-godišnjeg mladića u baru tri godine ranije nakon što je navodna žrtva odbila svjedočiti.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG