Dostupni linkovi

Vjeruju li mladi u promjene putem izbora?


Ilustracija
Ilustracija

U Bosni i Hercegovini zvanično je počela predizborna kampanja pred predstojeće opšte izbore, zakazane za 7. oktobar. To je bio i povod da pitamo mlade u Sarajevu, Novom Sadu i Podgorici da li izlaze na birališta i koriste li to pravo kako bi mijenjali situaciju u svojim državama.

Iako je uvriježeno mišljenje da mlade u BiH ne zanima politika, te da najmanji broj ove populacije izlazi na izbore, zvanične statistike pokazuju suprotno. Mladi u BiH čine skoro 22 posto ukupnog biračkog tijela. Primjera radi, njihova izlaznost na Opće izbore prije osam godina bila je 52posto. Selma Boračić Mršo pitala ih je hoće li ovoga puta glasati:

Mladi u Sarajevu o izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Direktan link


Prema podacima iz najnovijeg izveštaja Krovne organizacije mladih Srbije o položaju i potrebama mladih, u tu grupu spada 17 odsto populacije Srbije. U izveštaju je navedeno da oni imaju svega četiri predstavnika u Narodnoj skupštini, što pokazuje slabu političku participaciju onih koji zastupaju interese mladih. Kako mladi u Novom Sadu posmatraju politiku i da li su uopšte zainteresovani da učestvuju u njenim procesima, proverila je Maja Leđenac:

Mladi iz Novog Sada o izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
Direktan link


Mladi u Crnoj Gori su uglavnom nezainteresovani za politiku, pa većina ne izlazi na izbore. Oni sa kojima je razgovarala Lela Šćepanović vjeruju da njihov glas ne može ništa da promijeni, a oni koji izlaze smatraju da su mladi generalno frustrirani političkim ambijentom u svojoj zemlji:

Mladi u Crnoj Gori o izlasku na izbore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00


Građani Bosne i Hercegovine, naročito mladi svjesni su da u vrijeme predizborne kampanje se više govori o nacionalnim podjelama među ljudima, o ugroženosti jednih od drugih nego o programima koji bi BiH doveli do prosperiteta. Ovakva retorika na mlade jako utječe, ali na koji način reći će nam Maja Nikolić:

Mladi o predizbornim programima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00


Kompletnu emisiju možete slušati ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG