Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vjeruju li mladi Balkana u snagu protesta?


Cilj protesta je putem određene akcije ostvariti željene promjene u društvu ili nekom njegovom segmentu

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Protest je naziv za energični javni prigovor ili istup protiv nečijeg djelovanja koje se smatra nepravilnim, bar tako govore definicije. Cilj protesta je putem određene akcije ostvariti željene promjene u društvu ili nekom njegovom segmentu – političkom, ekonomskom, vjerskom... Svaka od zemalja regiona prošla je kroz periode protesta od kojih su neki polučili rezultate, a neki ugušeni zbog političkih manipulacija i zloupotreba ili odustajanja građana.

Posljednji veliki protest u BiH održan je u Banjaluci, a kao kulminacija višemjesečnog okupljanja građana na Trgu Krajine pod nazivom Pravda za Davida. Građani su zahtijevali da vlasti i policijski organi iznesu istinu o stradanju mladića Davida Dragičevića koji je umro pod nerazjašnjenim okolnostima.

Hiljade građana traži pravdu za Davida
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

A brojni protesti koji su se održavali u Banjaluci prema mišljenju mladih u tom gradu ne daju željene rezultate. Razlozi su, kako su naveli Gojku Veselinoviću, politička opstrukcija, ali i nedovoljna aktivnost i istrajnost građana.

Banjaluka: Brojni protesti bez učinka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direktan link

"Potrebno je da se desi nemoguće“, jedan je od ključnih osvrta mladih Beograđana sa kojima smo u mjesecu punoljetstva petokotobarskih političkih promjena u Srbiji, čiji je epilog bio pad režima Slobodana Miloševića, razmatrali ima li u današnje vreme vjere u proteste i njihovu snagu.

'Protest protiv diktature': U šetnji od '92.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

​Nezadovoljstvo i razočaranje sa jedne, ali i apatija oličena u ubjeđenju da nikakve krupne političke i društvene promene nisu moguće – akutno je stanje iz koga mladi, sa kojima je razgovarao naš Milan Nešić, kažu da trenutno ne vide izlaz.

Beograd: Apatija kao akutno stanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
Direktan link

Većina mladih u Crnoj Gori vjeruju u moć i snagu protesta, iako nemaju lično iskustvo.

​A dosadašnje proteste u Crnoj Gori studenti doživljavaju neuspješnim, uglavnom zbog, kako javlja Lela Šćepanović, mentalitetskom crtom Crnogoraca da, kako ocjenjuju, ne istrajavaju u svojim zahtjevima.

Mladi Crnogorci traže više istrajnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih poslušajte i zašto mladi aktivista Arman Bešlija uprkos sjajnim referencama u radu sa mladima nije dobio posao u Kantonalnom ministarstvu za mlade, obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Čućete kako je i zašto BiH u posljednjih dvadeset godina ostala bez 80 000 mladih. Ne propustite i kako je izgledalo biciklističko putovanje mlade Švajcarkinje od njene domovine do Bosne, kao i priču o hrvatskoj pjevačici Luce - koji mnogi poistovjećuju sa slavnom Adele.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 28.10.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG