Dostupni linkovi

Realne opasnosti u virtuelnom svijetu interneta


Ilustracija
Ilustracija

Blagodeti koje pruža internet u savremenom dobu su ogromne. No, ne treba zanemariti ni opasnosti. Ono što posljednjih godina brine uglavnom roditelje i stručnjake je izloženost mladih seksualnom uznemiravanju i nasilju na internetu.

Evropski institut za rodnu ravnopravnost prije nekoliko godina je uradio istraživanje o ovoj temi. Tada je ustanovljeno da su djeca svakodnevno izložena seksualnom nasilju na internetu, a da su najugroženije djevojčice od 12 do 14 godina. To istraživanje odnosilo se na mlade u Austriji. No, situacija nije bolja ni u zemljama poput BiH, Srbije ili Crne Gore.

Poražavajuće je da žrtve često ne prijavljuju ova iskustva roditeljima ili drugim osobama od povjerenja. Jedan od razloga, pokazalo je istraživanje, što seksualno uznemiravanje i nasilje na internetu mladi smatraju „normalnim“.

Istraživali smo kakva su razmišljanja o ovoj temi među mladima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Sa mladima u Tuzli o ovoj temi razgovarala je Maja Nikolić.

Mladi Tuzle o sajber nasilju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Svaka treća mlada osoba u Srbiji doživela je sajber nasilje, pokazuje izveštaj Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), objavljen 2018. godine.

Izvještaj pokazuje da je u odnosu na 2017. godinu, devet posto mladih više bilo izloženo tom tipu nasilja, u koje, između ostalog, spadaju slanje poruka ili fotografija neprimjerenog sadržaja posredstvom elektronske pošte ili četa, zloupotreba tuđih podataka i video snimaka, te javno “žigosanje” na društvenim mrežama. Mladi studenti i srednjoškolci sa kojima je u Beogradu razgovarao Dušan Komarčević kažu da lično nisu imali iskustva sa sajber nasiljem, ali da umiju da prepoznaju taj vid zlostavljanja.

Mladi Beograda o opasnostima na internetu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Istraživanja o djeci i rizicima na internetu u Crnoj Gori ukazuju da dvije trećine ispitanika uzrasta 15 do 17 godina kaže da nije uznemirena slikama seksualnog sadržaja koje viđa na internetu, dok je sedam posto ispitanika potvrdilo da je makar jednom dobilo poruke seksualnog sadržaja, najčešće sa društvenih mreža. U Budvi je sa mladima razgovarala Jasna Vukićević.

Stavovi mladih u Budvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Psihoterapeutkinja Vahida Đedović za emisiju "Glasom mladih", kaže da je preventivno djelovanje najvažnija, kada je riječ o opasnostima za mlade koje vrebaju na internetu. Roditelji trebaju sa djecom i mladima da o tome razgovaraju. Posljedice za djecu mogu biti strašne.

Razgovor sa Vahidom Đedović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00
Direktan link

Kompletnu ovosedmičnu emisiju "Glasom mladih" možete preslušati ovdje :

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG