Dostupni linkovi

Koliko mladi regije znaju o rodnoj ravnopravnosti


Patrijarhalni odnosi su još uvijek dominantni na Balkanu.
Patrijarhalni odnosi su još uvijek dominantni na Balkanu.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji bavimo se temom rodne ravnopravnosti u zemljama Balkana, u kojima su patrijarhalni odnosi još uvijek dominantni, a tema feminizma i dalje nedovoljno prisutna u javnom životu.

Otpor prema feminizmu ne jenjava u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore. A taj otpor dolazi iz neznanja, tvrde borci za ljudska prava, jer bez obzira na to, većina ima izgrađen stav da li je ženama potreban feminizam da bi ostvarile svoja prava.

Činjenica je i to da u većini slučajeva žene dopuštaju da im muškarci tumače i određuju šta su njihova prava i slobode i ne usuđuju se dovesti u pitanje njihov autoritet. Ukoliko to ne urade najčešće se proglašavaju feministicama –opasnim ženama koje se usuđuju uzdrmati postojeći poredak moći. To je pored ostalog razlog što žene ne žele obilježiti ni Međunarodni dan posvećen upravo njima, onim koje su se izborile za pravo na rad, na jednake plate i šansu da glasaju.

Šta o feminizmu kao ideji borbe za ravnopravnost muškaraca i žena znaju mladi? Da li u svojim društvima uočavaju razlike u zastupljenosti žena i muškaraca u tijelima u kojima se donose odluke, te da li žene mogu raditi sve što i muškarci?

Odgovore na ova pitanja ponudili su anketirani mladi ljudi iz Tuzle, Beograda i Podgorice. Prvo idemo do Tuzle, gde je sa mladima razgovarala Maja Nikolić.

Mladi Tuzle o rodnoj ravnopravnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Žene u Srbiji su u daleko nepovoljnijem položaju nego muškarci, a rodna diskriminacija se naročito ispoljava na tržištu rada, kroz manju stopu zaposlenosti i razlikama u zaradi i kršenju radnih prava, podaci su Agencije za rodnu ravnopravnost. Upoređujući Srbiju sa drugim zemljama, navode u UN Woman, položaj žena u Srbiji znatno je teži, zbog obrazovanja, neposjedovanja imovine, ali i uzimajući u obzir životni vijek žena u toj zemlji. Mlade Beograđanke uglavnom prepozanju probleme sa kojima se žene u Srbiji suočavaju. Muškarci, opet, kažu da ne vide razlog zbog kojeg bi se žene borile za veća prava. Detalje ima Dušan Komarčević.

Mladi Beograda o rodnoj ravnopravnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Uprkos dvodecenijskoj borbi nevladinog sektora i upozorenja međunarodnih institucija da je stanje u Crnoj Gori, kada su u pitanju ženska prava, zabrinjavajuće, mladi Crnogorci sa kojima je razgovarala Lela Šćepanović smatraju da se stanje nije mnogo promijenilo. Ukazali su i da vlasti ne čine dovoljno da zaštite žena, pogotovo od nasilja.

Mladi Crne Gore o rodnoj ravnopravnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

U najnovijoj emisiji Glasom mladih poslušajte i poruke koje su mladima iz Skoplja, Beograda i Istočnog Sarajeva u razgovoru prenela trojica bivših logoraša.

Govorimo o problemu neusklađenosti tržišta rada i obrazovnog sistema u BiH, kao i o tome da će mladi iz BiH, starosti od 16 do 17 i po godina, od naredne godine imati priliku da postanu stipendisti u Velikoj Britaniji.

Predstavljamo vam i Borisa Trapara, mladića iz Sarajeva koji završava doktorsku disertaciju na Sorboni, a čučete i da je građane Bijeljine obradovala vest da je Skupština tog grada dala saglasnost da se osnuje pozorište.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 21.10.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG