Dostupni linkovi

Klasična ili popularna muzika?


Da li i koliko često mladi regije slušaju klasičnu muziku?
Da li i koliko često mladi regije slušaju klasičnu muziku?

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji pitali smo mlade iz BiH, Srbije i Crne Gore da li slušaju i koliko često odlaze na koncerte klasične muzike?

Iako su naučno dokazane brojne prednosti klasične muzike, na primjer da blagotvorno utječe na razvoj mozga kod djece, ili djeluje kao lijek u slučaju nesanice, činjenica je da se od nje sve više udaljavamo.

Prema istraživanjima koje je sprovedeno u regionu, mladi su danas manje muzički obrazovni nego prije deset godina, a na koncerte klasične muzike uglavnom idu oni koji se ovom vrstom muzike bave.

Iako dvije trećine mladih u Crnoj Gori slobodno vrijeme najradije provodi slušajuci muziku, mali broj njih sluša klasičnu muziku, ili ide na koncerte. Koliko je mladima važna muzička kultura i muzičko obrazovanje, te da li crnogorski studenti posjećuju koncerte klasične muzike, odgovore je potražila Lela Šćepanović.

Mladi Crne Gore o klasičnoj muzici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Direktan link

Već dva uspješna “Koncerta na otvorenom Beogradske filharmonije” dokaz je da u Srbiji klasična muzika itekako ima svoju publiku. Tokom tog koncerta na travi kod beogradskog Ušća sjedeli su i stari i mladi i djeca. Ipak, studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu u razgovoru za Radio Slobodna Evropa smatraju da kulture slušanja klasične muzike skoro da nema, ili je bar ima na minimalnom nivou. Zabilježila Svetlana Božić Krainčanić.

Mladi Beograda o klasičnoj muzici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Direktan link

Popularna muzika i rock su neki od omiljenih muzički žanrova među mladim Sarajlijama, a klasičnu muziku uglavnom slušaju studenti Muzičke akademije. Koncerte posjećuju ukoliko imaju vremena, ali i smatraju da nema dovoljno ovakvih događaja u gradu. Priču pripremila Marija Arnautović.

Mladi Sarajeva o klasičnoj muzici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih upoznaćemo vas sa mladim pijaostom iz BiH, Bartolomejem Stankovićem. Iz Bihaća donosimo priču o 24-orogodišnjoj Azri Dedić, članici judo kluba Una i prvoj zaposlenoj osobi sa down sindromom u BiH. Govorimo i o mladim humanitarcima iz Goražda.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 25.11.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG