Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladi i društvene mreže: Više od komunikacije?


Ikonice društvenih mreža na ekranu pametnog telefona

U rubrici Radija Slobodna Evropa (RSE) "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice RSE je pitao mlade Srbije, Crne Gore te BiH koliko društvene mreže utiču na formiranje njihovog političkog mišljenja?

Naime, u psihološkim analizama uticaj društvenih mreža sve više se tretira kao determinišući faktor usvajanja oblika ponašanja kod mladih osoba.

Istraživanje britanskog Karaljevskog društva za javno zdravlje, rađeno na uzorku od 1.500 mladih Evropljana između 14 i 24 godine, pokazalo je da je Instagram najštetnija društvena mreža za mentalno zdravlje mladih, dok Youtube ima najpozitivniji uticaj.

Ipak, stručnjaci smatraju da nije rješenje u označavanju društvenih mreža kao najvećeg zla, već u učenju kako ih bezbjedno koristiti.

U Srbiji društvene mreže ne utiču previše na političko mišljenje korisnika, rekli su za RSE neki od mladih u Beogradu. Iako su, kako kažu, ove platforme prepune različitih stavova, kritika ili pohvala u vezi sa važnim pitanjima u društvu, većina ih koristi uglavnom samo za komunikaciju i relaksaciju.

Priča Zorana Glavonjića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
Direktan link

Zanimanje, influenser
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00

Sagovornici RSE iz Bihaća smatraju da internet i društvene mreže značajno utiču na formiranju stavova kod mladih o mnogim društvenim pitanjima, pa samim tim i na formiranje političkog mišljenja.

Priča Dženite Duraković
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Prema istraživanjima javnog mnijenja, mladi u Crnoj Gori dnevno provode prosječno oko četiri sata na internetu, a među najomiljenijim virtuelnim destinacijama su im društvene mreže. Na pitanje mogu li one uticati na njihov politički stav ili opredjeljenje, sagovornici u anketi RSE odgovaraju negativno, iako uočavaju da se sadržaji na društvenim mrežama nerijetko politizuju.

Priča Jasne Vukićević
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

  • 16x9 Image

    Dragana Erjavec

    Dragana Erjavec je novinarka iz Beograda. Po dolasku u Sarajevu 2002, radi na TV OBN, Radiju MIR, televizijskoj produkciji XY FILMS, te Radiju Slobodna Evropa (RSE). Devet godina je bila član tima BIRN-a BiH, kao urednik televizijske emisije o ratnim zločinima u BiH, TV Justice. Dobitnica je ERASMUS MEDIA AWARD 2008. Od septembra 2018. ponovo je član kolektiva RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG