Dostupni linkovi

U novu godinu sa protestima


Fotografije: Maja Nikolić
Fotografije: Maja Nikolić
Tek je 6 dan nove 2010. godine, a pred zgradom Vlade TK prosvjedi. Radnici Global ispat koksne industrije Lukavac okupili su se tražeći od Vlade TK koja je većinski vlasnik neisplaćene plaće iz prošle godine i poštivanje kolektivnog ugovora.

Oko 1100 radnika danas je izrazilo razočaranje politikom koju vodi Vlada TK koju smatraju najzaslužnijom za sve teže stanje u privredi. Miralem Osmić, predsjednik sindikata radnika GIKL-a pojasnio je kako je rad tekao u protekla tri mjeseca za koja radnici nisu ni dobili plaću.

„Mi posljednja tri mjeseca radimo neprestano i stanje je takvo da smo proizveli i izveli 300 000 tona koksa što je 120 milijuna KM. To je novac za Ginisovu knjigu rekorda, a mi nismo dobili plaće“, kaže Osmić.

NEĆE PRODAVATI NAŠ ZNOJ


Gdje ovaj novac odlazi ni radnicima nije jasno niti im bilo tko o neisplaćenim plaćama daje objašnjenje. Danas su pred zgradom Vlade komentirali.


„Mi samo tražimo da ono što odradimo da nam se i plati.“
„Nemaju radnici ovdje što tražiti, džaba što mi tražimo kad oni sve raznesoše.“
„Da sam znao bogdom, za vrijeme rata bi ih sve udarao. Sve bih lopove istukao. To je lopovkuk da te Bog sačuva.“

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić kojem radnici GIKL-a najviše zamjere zbog teškog stanja u privredi, danas nije primio predstavnike sindikata pod izgovorom da je na službenom putu. Kata Iveljić, predsjednica Sindikata Kemije i nematala FBiH kaže da to dovoljno govori o odnosu kantonalne Vlade prema radnicima u privredi.

„Vidite li vi koliko je truo sistem. Biljka kada je trula u listki oporavi se, a kada je u korijenu – nema oporavka. Ova Vlada je trula u korijenu. Mi ćemo blokirati izvoz proizvedene robe. Neće prodavati naš znoj, a ne davati radnicima plaću."

Štrajk se nastavlja u tvornici Global ispat koksne industrije uz blokadu izvoza koksa iz tvornice.

Treba naglasiti da je Generalni direktor GIKL-a Guntupalli Jagannadhan koji je rekao da će, ako budu ometali izvoz robe biti pokrenut disciplinski postupak jer, kako se navodi, nanose izravnu štetu Kompaniji, a uposlenicima iz transporta koji ne izvezu robu neće biti isplaćene nadnice, jer taj dan nisu obavljali svoje zadatke.
XS
SM
MD
LG