Dostupni linkovi

Uhapšenog američkog novinara Rusija zvanično optužila za špijunažu


Moskva, mart 2023.
Moskva, mart 2023.

Američki novinar Evan Gerškovič (Evan Gershkovic) zvanično je u Rusiji optužen za špijunažu, prenela je agencija AFP (Agence France-Presse).

Kako se 7. aprila navodi u objavi ruskih novinskih agencija, koje prenosi AFP, dopisnik Volstrit žurnala (The Wall Street Journal) Evan Gerškovič koji je ranije radio i za AFP, krivično se tereti na osnovu člana 276 ruskog Krivičnog zakona na osnovu koje mu preti kazna od 20 godina zatvora.

Gerškovič je kategorički odbacio optužbe nakon što je prošle sedmice uhapšen u Jekaterinburgu, 1.800 kilometara istočno od Moskve . Njemu su ruske vlasti do 29. maja odredile pritvor koji može da bude produžen do eventualnog suđenja.

FSB: "Špijunirao vojni kompleks"

Prethodno je Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije saopštila da je Gerškovič lišen slobode pod sumnjom da je špijunirao u korist i po nalogu Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Neposredno pre dopisničkog posla za Volstrit žurnala iz Rusije, Geršković je radio za AFP i nezavisni ruski medij Moskov okejšns (The Moscov Occasions).

„Optužen je za prikupljanje detalja koji su državna tajna o aktivnostima ruskog vojno-industrijskog kompleksa“, naveli su ruski mediji, dok su pojedine njegove kolege medijima rekle da je nedavno radio na priči o ruskoj paravojnoj grupi Vagner.

Evan Gerškovič (32) imao je ruskog akreditaciju Ministarstva spoljnih poslova kao dopisnik Volstrit žurnala iz Rusije.

SAD i NATO traže hitno oslobađanje

Vlasti SAD zatražile su od Rusije da odmah puste novinara Gerškoviča, kao i američkog državljanina Pola Velana koji u Rusiji izdržava kaznu od 16 godina zatvora po presudi za špijunažu.

Volstrit žurnal saopštio je da je duboko zabrinut za bezbednost Gerškoviča, odbacio tvrdnje FSB-a i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

Taj američki list podsetio je da je u poslednjem članku pre nekoliko dana Gerškovič pisao o ruskoj privredi i kako Kremlj mora da se nosi sa povećavanjem vojnih rashoda.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg 3. aprila je zatražio da se Gerškovič oslobodi i njegovo hapšenje ocenio kao vrlo zabrinjavajuće.

„Važno je poštovati slobodu medija, prava novinara, prava da postavljaju pitanja i rade svoj posao“, rekao je Stoltenberg.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i njegov američki kolega i Entoni Blinken prethodno su telefonom razgovarali o tom slučaju.

„Neprihvatljivo je da zvaničnici Vašingtona i zapadni mediji prave pometnju sa jasnom namerom da ovom slučaju daju političku dimenziju“, naveo je Lavrov, a prenelo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Entoni Blinken tada je još jednom zatražio da se Evan Gerškovič odmah oslobodi i konstatovao da je neprihvatljiv pritvor za američkog novinara.

XS
SM
MD
LG