Dostupni linkovi

Ruski sud odbacio žalbu novinara Gerškoviča na produženje pritvora


Američki novinar u sudnici u Moskvi, 10. oktobar 2023.
Američki novinar u sudnici u Moskvi, 10. oktobar 2023.

Ruski sud u utorak je odbacio žalbu američkog novinara Evana Gerškoviča (Gershkovich) na produženje pritvora, više od šest meseci posle hapšenja zbog optužbi za špijuniranje koje on negira.

Gerškoviča, reportera lista Volstrit džurnal (The Wall Street JournaL), privela je Federalna služba bezbednosti (FSB) 29. marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu pod optužbom za špijunažu za koju je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Sudija Jurij Pasjunjin rekao je da je moskovski gradski sud odlučio da ne menja raniju sudsku odluku da se Gerškoviču produži pritvor.

Odluka u suštini znači da će Geršković (32) ostati u pritvoru. Datum suđenja mu još nije određen.

Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji po optužbi za špijunažu od Hladnog rata

Rusija je saopštila da je Gerškovič, prvi američki novinar koji je posle Hladnog rata priveden u toj zemlji po optužbi za špijunažu, uhvaćen "na delu", dok FSB, glavni naslednik KGB-a tvrdi da je novinar pokušao da dođe do vojnih tajni.

Bela kuća je optužbe nazvala "smešnim", a predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da je Gerškovićev pritvor "potpuno nezakonit". Volstrit džurnal odbacuje optužbe i traži njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Rusija još nije objavila ikakve dokaze u ovom slučaju. Ročište u utorak je bilo zatvoreno pošto taj slučaj navodno sadrži poverljive materijale.

Geršković, koji tečno govori ruski, bio je u Londonu u februaru kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i spremao se da se vrati u Rusiju da bi počeo da izveštava za Volstrit džurnal, pošto je prethodno radio za AFP.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG