Dostupni linkovi

Generalni sekretar UN kritikuje 'grotesknu pohlepu' naftnih i gasnih kompanija


"Ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude, dok uništava naš jedini zajednički dom", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je naftne i gasne kompanije da se suoče sa posebnim porezima.

Njegovi komentari dolaze dok rastuće cene energije izazvane ratom u Ukrajini podižu profit industrije na nove maksimume. Gutereš je rekao da je "nemoralno" da kompanije profitiraju od krize.

Ruska invazija na Ukrajinu koja traje od februara pogoršala je globalnu nestašicu nafte i gasa, ometajući pristup nafti i gasu iz Rusije – glavnog snabdevača – i podižući cene. Dok se domaćinstva bore sa većim računima za energiju, kompanije ubiru benefite.

Zajedno, četiri najveće energetske kompanije - Exxon, Chevron, Shell i TotalEnergies - zaradile su skoro 51 milijardu dolara u poslednjem kvartalu - skoro duplo više nego u istom periodu prošle godine.

"Ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude, dok uništava naš jedini zajednički dom", rekao je Gutereš. "Pozivam sve vlade da oporezuju ove prekomerne profite i iskoriste sredstva da podrže najugroženije ljude u ovim teškim vremenima", rekao je on, prenosi BBC.

Prošlog meseca Ujedinjeno Kraljevstvo je odobrilo 25 odsto "poreza na neočekivane prihode" energetskim firmama, jednokratni porez za koji vlada kaže da će prikupiti oko 25 milijardi funti da bi se nadoknadili računi domaćinstava za energiju, koji su naglo porasli. Neke druge zemlje, poput Italije, uvele su slične mere.

Međutim, francuski zakonodavci su nedavno odbacili takav potez, a u SAD ima malo političkog zamaha, uprkos predlogu o vanrednom porezu od nekih članova Kongresa.

Gutereš je upozorio da će visoke cene energije imati široke posledice, jer se domaćinstva i vlade širom sveta hvataju ukoštac sa pritiskom. "Mnoge zemlje u razvoju – koje se dave u dugovima, bez pristupa finansijama i bore se da se oporave od pandemije COVID-19 – mogle bi da pređu ivicu", rekao je on.

"Već vidimo znake upozorenja talasa ekonomskih, društvenih i političkih preokreta koji neće ostaviti nijednu zemlju netaknutom", upozorio je generalni sekretar UN.

XS
SM
MD
LG