Dostupni linkovi

General Trifunović po drugi put među Srbima


Vladimir Trifunović, fotoarhiv
Vladimir Trifunović, fotoarhiv

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije najavila je da će u utorak (25. septembar) podneti zvanični predlog gradskim vlastima Beograda da se podigne spomenik generalu nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) Vladimiru Trifunoviću povodom 27 godina od kada je 1991. predao hrvatskim snagama kasarnu u Varaždinu, kako bi spasao živote 280 vojnika i oficira.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za Radio Slobodna Evropa (RSE) tim povodom kaže da je taj predlog podstrek i gradskim vlastima ali generalno vlastima i celom društvu da se kreira jedna nova antiratna kultura sećanja.

"Mislimo da je pravi trenutak za to nakon skoro 25 godina od sukoba u Jugoslaviji", ističe Milosavljević.

Književnik Vladislav Bajac priželjkuje da je što manje spomenika iz takozvane kulture sećanje odnosno spomeničke kulture, uz ogradu da ne dovodi u pitanje moralni lik i čin generala Trifunovića.

"Ja imam priličnu rezervu prema toj, kako to danas zovu, polupismeno 'spomeničkoj kulturi'. Principijelno ih uopšte ne priželjkujem", reči su Bajca.

Posle predaje kasarne u Varaždinu i povratka u tadašnji Beograd 1991. godine, koji je slavio kao heroje i neke od onih koji će kasnije biti osuđeni za najteže ratne zločine po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Trifunovića su dočekale osude za izdaju.

Godine 2010. general Trifunović je za RSE ispričao da mu je po povratku sa ratišta general Gojko Krstić rekao da nije trebalo da dođe iz Varaždina živ ni on ni njegovi vojnici.

"Nama ne trebaju živi ljudi", rekao je Krstić, po svedočenju generala Trifunovića.

Srbiji su trebali mrtvi heroji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

Uslediće najpre zatvor u trajanju od 547 dana pa višegodišnji sudski progoni.

Ipak, posle gotovo dve decenije povlačenja po sudovima, od 1992. godine, njega je Vrhovni sud 2010. godine oslobodio optužbi.

Sa Ministarstvom pravde Srbije, sredinom 2011, potpisao je ugovor kojim mu je zbog neosnovanog boravka u pritvoru plaćena odšteta od 6,2 miliona dinara. Međutim, do dan-danas njegov čin nije prevrednovan.

Vladislav Bajac kaže da je general učinio jedan humani gest i visokomoralni čin.

"Ja zaista mislim da je on ostao čovek visokih načela i da zaslužuje svako vrednovanje, bilo ono novo ili staro, a koje je pozitivno, u svakom slučaju", ocenjuje Bajac.

Vladimir Trifunović je zaboravljen u Srbiji. Heroji su i danas neki drugi ljudi sa drugačijom biografijom. Poput majora Milana Tepića kome je u Beogradu pre tačno godinu dana otkriven spomenik. Ovaj vojnik nekadašnje JNA poginuo je 1991. godine, kada je sebe digao u vazduh zajedno sa skladištem oružja u Bjelovaru. Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević tada je poručio da je, zahvaljujući tom spomeniku, Srbija pravednija država "jer je odala priznanje junaku… koji je odlučio da ode u legendu".

General Trifunovic preminuo je u januaru 2017. godine. Živeo je posle rata sve do smrti u sobici u hotelu Bristol, u centru Beograda.

Na pitanje RSE - da li mu je tesno u toj sobici - svojevremeno je odgovorio: "Pa nije, veća je nego ćelija u kojoj sam bio".

O predlogu Inicijative mladih tek će se odlučivati, kad stigne na adresu nadležne Komisije za spomenike Grada Beograda.

Na upit da prokomentarišu predlog o kome je javnost obaveštena, do objavljivanja ovog teksta, RSE nije dobio odgovor ni od Komisije, niti od Ministarstva odbrane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG