Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inicijativa mladih traži spomenik generalu Trifunoviću


Vladimir Trifunović

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od gradskih vlasti Beograda da podignu spomenik generalu JNA Vladimiru Trifunoviću koji je 1991. godine predao hrvatskim snagama kasarnu u Varaždinu kako bi spasio živote 280 vojnika i oficira.

"Inicijativa je zapravo naš podstrek i gradskim vlastima, generalno vlastima i društvu Srbije da se kreira jedna nova antiratna kultura sećanja. Mislimo da pravi trenutak za to - nakon skoro 25 godina od uopšte sukoba u bivšoj Jugoslaviji", izjavio je za RSE Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Posle predaje kasarne i povratka u tadašnji Beograd koji je slavio heroje, kasnije osobe osuđene za ratne zločine po Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, Trifunovića su dočekale osude za izdaju. 2010. godine general Trifunović je za RSE ispričao šta mu je po povratku sa ratišta rekao u Beogradu general Gojko Krstić.

General Trifunović o razgovoru sa generalom Krstićem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

Krstić: Ti nisi trebao doći iz Varaždina živ.

Trifunović: Kako ja mrtav mogu izvući te ljude?

Krstić: Pa nije ni oni trebalo da dođu.

Trifunović: Kako to?

Krstić: Nama ne trebaju živi ljudi.

Srbiji su trebali mrtvi heroji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

Uslediće višegodišnji sudski progoni. Osuđen je za izdaju, da bi ga, posle snažnog pritiska javnosti, tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao 1997. godine. Za generala trifunovića pravda je stigla tek kad je Vrhovni sud Srbije 2010. godine ukinuo presudu. Progonili su ga i u Hrvatskoj. Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin,ali je županijski sud, na njegov zahtev, 2013. odlučio da obnovi postupak.

Trifunović je zaboravljen u Srbiji. Njegov postupak, iako sudski nije osuđen, nije u javnosti ni prevredovan. Heroji su i danas u Srbiji neki drugi ljudi sa drugačijom biografijom. Poput majora Milana Tepića kome je u Beogradu pre tačno godinu dana otkriven spomenik . Ovaj vojnik nekadašnje JNA poginuo je 1991. godine, kada je sebe digao u vazduh zajedno sa skladištem u Bjelovaru.

Ministar Zoran Đorđević tada je poručio da je, zahvaljujući tom spomeniku, Srbija pravednija država "jer je odala priznanje junaku ….koji je odlučio da ode u legendu".

General Trifunović je preminuo u januaru 2017 godine. Živeo je posle rata sve do smrti u sobi u beogradskom hotelu Bristol.

Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv njega i grupe njegovih oficira. U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine. Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak.

XS
SM
MD
LG