Dostupni linkovi

Privrednici Srbije i Kosova: Manje politike, vreme je za poslove


Sa poslovnog foruma u Beogradu
Sa poslovnog foruma u Beogradu

Privredne komore Srbije i Kosova, okupile su u Beogradu oko 150 privrednika, na poslovnom forumu koji je prilika da kompanije iz Srbije i sa Kosova prošire svoju saradnju, ali i da nadležnima ukažu na probleme sa kojima se suočavaju u poslovanju. Na skupu nije bilo mesta politici, već saradnji za koju, kako regionalni, tako i evropski zvaničnici kažu da bi mogla da posluži kao primer normalizacije odnosa.

Baton Hodža, predstavnik kompanije "Albatros" iz Prištine koja se bavi proizvodnjom betonskih elemenata, internacionalnim transportom, špedicijom i osiguranjem, došao je u Beograd sa velikim očekivanjima.

„Biće nešto dobro. Možda će nam potpisani sporazumi olakšati saradnju. Mi već sarađujemo sa drugim kompanijama iz Srbije, ali će ovo olakšati na druge načine“, konstatuje Hodža i kaže da će se tokom foruma sastati sa predstavnicima još nekih srpskih kompanija. „Sastaćemo se da vidimo kako će da ide. Možda se vratimo sa nekim novim poslom. Zato smo i došli“, rekao nam je ovaj privrednik iz Prištine.

Dok čeka na sastanke, našeg sagovornika je već obradovalo potpisivanje sporazuma o međukomorskoj saradnji u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala i energetike.

Istovremeno, Milenko Đurđević iz industrije mesa „Đurđević klanice“ iz Srema, kaže da još nisu završeni sertifikati koji se tiču njegove branše, ali da je ipak čuo najave koje ulivaju nadu.

„Koliko smo razumeli, od Nove Godine bi trebalo da počne usaglašavanje sertifikata – prvo sa živom stokom, pa onda sa mesom. To su neke informacije koje još nisu 100 odsto tačne“, kaže Đurđević i dodaje kako misli da je sastanak poput ovog – realnost.

„Treba da radimo i mi sa Kosovom i Kosovo sa nama i da, kao što su rekla oba predsednika (privrednih komora) ne možemo celog veka živeti u ratu i nedoumici“, komentariše Đurđević.

Glavna poruka foruma upravo je i bila da bi politiku trebalo ostaviti po strani, a da je saradnja privrednika iz Srbije i sa Kosova veoma bitna, jer doprinosi kako normalizaciji odnosa tako i ekonomskom razvoju regiona. Ekonomsku saradnju koja se ostvaruje kroz saradnju dve komore, nedavno je, podsetimo, pohvalio i evropski komesar za proširenje Johanes Han, rekavši da bi ona mogla da posluži kao model.

Marko Čadež na poslovnom forumu, foto: Vesna Anđić
Marko Čadež na poslovnom forumu, foto: Vesna Anđić

„Ono što je dominiralo u javnom mnjenju u nekim zemljama EU, danas menjamo nekim drugim slikama“, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Menjamo slikama saradnje, menjamo slikama novih poslova, zdrave privrede i zdrave ekonomije. Mi, možda, ne možemo da rešavamo političke probleme, ne možemo da utičemo na tokove nekih drugih formata političkih razgovora i pregovora, ali možemo da doprinesemo i možda da olakšamo političarima neke stvari i da kažemo šta je ono što je stvarno važno“, ocenio je Čadež.

„Tamo gde ekonomija caruje, ne oseća se miris baruta“, ukazao je u svom govoru predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju. Kako je ocenio, došlo je vreme da umesto prepirki i busanja ko je bio u pravu, a ko ne, počnu da se identifikuju zajednički interesi građana i da se, u interesu država i naroda, produbljuje ekonomska saradnja.

Safet Grdžaliju na poslovnom forumu, foto: Vesna Anđić
Safet Grdžaliju na poslovnom forumu, foto: Vesna Anđić

„Trgovina je kao voda – pričali ne pričali, ona nađe svoj put i svoj tok i ono što mi radimo jeste da eliminišemo barijere gde se to može uraditi. Ono što je najbitnije jeste da kroz ovaj rad i kroz ovaj dijalog menjamo sliku regije – od jedne regije u kojoj su dominirali samo problemi, danas smo regija mira. Ovaj model saradnje koji mi imamo, treba da bude model i za ostale institucije kako treba da sarađuju i to ne samo kod nas, nego i šire“, smatra Grdžaliju.

Ovo je i vaša kuća

Saradnju privrednih komora Srbije i Kosova, podržali su i politički predstavnici.

„Dobro došli, mirdita, miresevini“, pozdravio je okupljene direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić i poručio da Beograd i Priština danas nisu protivnici, već ujedinjeni oko istih problema - loših ekonomskih uslova, ogromne nezaposlenosti, sistemskih problema funkcionisanja institucija. Istovremeno, obećao je pomoć Vlade Srbije.

Sa poslovnog foruma, foto: Vesna Anđić
Sa poslovnog foruma, foto: Vesna Anđić

„Administrativnih i birokratskih problema, nesumnjivo ima, ali mi dobro znamo šta je naš posao – naš posao je da ih otklonimo, naš posao je da ih zajedno sa vama identifikujemo i učinimo što je moguće nevidljivijim i bezbolnijim“, rekao je Đurić.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić takođe je rekao da će njegovo ministarstvo učiniti sve što može kako bi se postojeće barijere prevazišle, a poslovnim ljudima sa Kosova je poručio „da je ovo ovde i vaša kuća, da svako pitanje, svaki interes, svaku želju, možete bez bilo kakvih predrasuda i bilo kakvog pitanja da postavite i da ćete dobiti pomoć“

Ministar za ekonomski razvoja Kosova Blerand Stavileci, ukazao je da su i Srbiji i Kosovu potrebne dobre vesti iz oblasti ekonomije.

„U onom trenutku kada biznisi pronađu svoj jezik razumevanja, stvori se blagostanje i tada ljudi imaju manje vremena da se bave politikom, a mnogo se više bave ekonomijom i blagostanjem“, napomenuo je Stavileci.

A da u zgradi privredne komore zaista nije bilo mesta politici, pokazao je odgovor ministra Stavilecija na pitanje novinara iz Prištine – zašto nije koristio termin "Republika Kosovo" u svom govoru, dok su srpski ministar i šef Kancelarije koristili pojam Kosovo i Metohija?

„Mislim da samo moje učešće govori dosta. Ja ovde predstavljam ministarstvo koje u svom nazivu za glavnu reč ima – ekonomiju. Mislim da bi neko mogao da postavi i pitanje o mom načinu oblačenja i boji odeće koju imam, ali mislim da ne treba time da se bavimo i da treba da se usresredimo na ono što je konkretan posao“, odgovorio je kosovski ministar, a na ovo pitanje se kratko osvrnuo i šef Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

„Mi odlično znamo šta je ono oko čega se ne slažemo, ali mi smo danas došli da razgovaramo o pitanjima koja su od značaja za ekonomiju, za unapređenje saradnje“, naglasio je Đurić.

Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova započeta je 2013. godine, a početkom ove godine je, prema rečima predsednika dve komore uneta nova dinamika i energija. Ostavareni su konkretni poslovi, a kompanije - članice su barem jednom mesečno imale sastanke ili u Prištini ili u Beogradu.

XS
SM
MD
LG