Dostupni linkovi

Grčka na korak od bankrota


Sedište Grčke banke u Atini, 27. april 2010.
Sedište Grčke banke u Atini, 27. april 2010.
U sredu su pale akcije na svetskim berzama nakon što je agencija za rangiranje “Standard i Pur” (Poor) u utorak degradirala grčke obveznice na džank (junk) status - onih koje donose visoku kamatu ali nemaju veliku vrednost.

Grčka je gurnuta na ivicu provalije vukući za sobom još jednu zemlju evrozone - Portugal – što podstiče strahovanja o dužničkoj krizi širom Evrope.

Vodeće evropske berze su u padu za više od 2,5 odsto, dok je na Vol Stritu (Wall Street) indeks prosečne vrednosti industrijskih deonica Dau Džons (Dow Jones) izgubio 1,9 odsto. Evro je skliznuo za više od jedan odsto, na najnižu vrednost u proteklih osam meseci.

Zabrinutost zbog grčkih dužničkih problema danas se proširila na Aziju. Tokijska berza niža je za 2,5 odsto, hongkonška za 1,9, dok je južnokorejska izgubila 1,5 odsto.

Sve druge berze u Aziji su za više od jedan odsto u padu, a nafta se danas povukla ispod 83 dolara za barel.

Pokušaj smirivanja nije uspeo

Grčka posrće pod ogromnim dugom i kako su joj izgledi za ekonomski rast slabi, mogla bi da završi u nesolventnosti, odnosno da prestane da vraća pozajmice koje dospevaju.

Koen de Lus iz KBC Securities upozorava da se, ne iz dana u dan, već iz časa u čas povećavaju šanse da grčka vlada proglasi bankrot.

“Ako MMF i evropske vlade ne preduzmu hitne mere, vrednost akcija na tržištu će rapidno padati”
, ističe de Lus.

Njenih 15 partnera iz evrozone i Međunarodni monetarni fond pokušali su da umire tržište planom spasavanja od 45 milijardi evra, ali bez uspeha.

“Fanjenšel tajms” (The Financial Times) piše da MMF razmatra mogućnost da poveća pomoć sa deset na 25 milijardi evra.
Herman Van Rompej


Predsednik Evropske Unije Herman Van Rompej je izjavio u Tokiju da će sazvati samit evrozone oko 10. maja, insistirajući da neće biti restruktuiranja grčkog duga.

"Pregovori uveliko traju i nema govora o restruktuiranju duga”, rekao je on.

Predsednik Evropske banke Žan Klod Triše (Jean-Claude Trichet) i šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan (Dominique Strauss-Kahn) obavestiće u sredu popodne nemačke lidere o najnovijim planovima da se pomogne Grčkoj.

Grčka uprkos svemu optimistična

Regulator grčkih obveznica zabranio je kratkoročnu prodaju akcija na atinskoj berzi do 28. juna nakon reakcije investitora na produbljivanje krize u Grčkoj.

Grčke akcije pale su u utorak za šest odsto, a u bankarskom sektoru za devet procenata. Međutim, grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinou je optimističan bez obzira na negativne ocene.

"Jasno je da spuštanje nivoa grčke ekonomije u poslednjim procenama ne odražava pravo stanje naše privrede ili fiskalnu situaciju. Pregovori sa EU i MMF su u toku i realna je mogućnost da se uspešno završe u narednih nekoliko dana”, rekao je Papakonstantinou.

Prema izveštaju “Standard i Pur” od utorka, grčka privreda je na istom nivou sa rumunskom, a ispod Kazahstana, Mađarske i Islanda.

Analitičar iz Atine Vasilis Valastarakis kaže:

"U narednih pet godina treba da refinansiramo 150 milijardi evra, plus 90 milijardi kamata. Tržište zna da to nije lak zadatak. S druge strane, postoji uzdržanost i kašnjenje pojedinih evropskih vlada i MMF u obezbeđivanju neophodnog novca. Tržište to prepoznaje i nastoji da iskoristi što je više moguće.”

“Standard i Pur” kažu da kupci grčkih državnih obveznica rizikuju velike gubitke u slučaju bilo kakvog restruktuirranja, ali da najveća opasnost preti od širenje grčke krize na druge dugovima opterećene zemlje evrozone, uključujući petu najveću ekonomiju evrozone, Španiju.

Istovremeno, agencija je za dva stepena umanjila rang portugalskih hartija, čime je dala na znanje ulagačima da se grčka finansijska “zaraza” širi.

Pitanje je može li Nemačka da nastavi da finansijski izvlači slabije članove evrozne. Usto, kriza preti da podrije evro, što pozajmljivanje novca čini težim i skupljim za sve vlade evozone.

“Standard i Pur” i grčko ministrastvo finansija tvrde da će zemlja imati para da isplati 8,5 milijardi evra dugova koji dospevaju 19. maja.

No, čak i ako plati, Grčka ostaje suočena sa godinama stezanja kaiša i oštrim padom životnog standarda. Standard i Pur skreću pažnju da nije verovatno da će kroz jednu deceniju grčka privreda dostići nivo iz 2008. godine.

*****
Pročitajte i ovo:
Odluka o pomoći Grčkoj veliki je dan za euro
Najgora kriza u posljednjih 20 godina
Samit EU: Strah zbog rastućeg javnog duga
Euro na ispitu
Kako se grčka kriza odražava na ekonomije regije
XS
SM
MD
LG