Dostupni linkovi

Gazprom povećao protok gasa ka Mađarskoj


Inžinjer provjerava gasni distributivni ssitem u Beregdaroku, jednoj od tačaka na kojoj ruski gas ulazi u Evropsku uniju, 10. februar 2015.
Inžinjer provjerava gasni distributivni ssitem u Beregdaroku, jednoj od tačaka na kojoj ruski gas ulazi u Evropsku uniju, 10. februar 2015.

Ruska energetska kompanija Gasprom je povećala protok gasa ka Mađarskoj, rekao je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje, prenosi Reuters.

Gas u Mađarsku stiže tzv. "Turskim tokom", i to preko teritorije susjedne Srbije.

Mađarska, članica Evropske unije (EU) održava, kako zvaničnici iz ove zemlje navode, "pragmatične" odnose sa Moskvom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo je stvorilo tenzije između Mađarske i drugih članica EU, koje žele da se zajednica postavi oštrije prema Rusiji.

Mađarska dobija oko 85% gasa iz Rusije, i oštro se protivi bilo kakvim evropskim sankcijama za uvoz ruskog gasa.

Premijer Viktor Orban je takođe žestoko lobirao da bi obezbijedio izuzeće Mađarske od evropskih sankcija na uvoz sirove nafte iz Rusije.

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto (Szijjarto) se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi prošlog mjeseca, tražeći dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa, uz već postojeći dugoročni ugovor o snabdijevanju tim energentom između dvije države.

EU je pozvala članice da smanje upotrebu prirodnog gasa za 15 odsto u skladu sa novim planom koji ima za cilj da pripremi blok za mogući prekid ruskih isporuka.

Plan je stupio na snagu 9. avgusta i trebalo bi da se primjenjuje godinu dana, a prema njemu se od zemalja EU očekuje da daju sve od sebe da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto u periodu od 1. avgusta do 31. marta u poređenju sa prosječnom potrošnjom u istom periodu proteklih pet godina.

Cilj uštede gasa je priprema za eventualno potpuno smanjenje isporuka ruskog gasa EU.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG