Dostupni linkovi

BiH čeka nove cijene ruskoga gasa


Cijena gasa za BiH se utvrđuje četiri puta godišnje i formira se po posebnoj formuli koja uključuje i cijenu nafte na međunarodnim tržištima (Ilustrativna fotografija)
Cijena gasa za BiH se utvrđuje četiri puta godišnje i formira se po posebnoj formuli koja uključuje i cijenu nafte na međunarodnim tržištima (Ilustrativna fotografija)

Energoinvest još uvijek nije dobio cijenu gasa od Gazproma koja će biti važeća u prvom kvartalu 2023. godine. Čim dobijemo cijenu, a očekujemo je do 10. januara javnost će biti obaviještena, kazali su za Radio Slobodna Evropa iz ove kompanije koja je uvoznik gasa za entitet Federacija BiH.

Iz preduzeća Gas-Res, koje je uvoznik plina za Republiku Srpsku, drugi entitet u Bosni i Hercegovini, saopćili su da će građani u prva tri mjeseca 2023. godine plaćati jeftiniji gas nego u posljednjem kvartalu prošle godine.

Iz ovog preduzeća naveli su da je povećana naknada za transport gasa, ali da to neće značajnije uticati na cijenu koja će biti niža. Kolika će biti cijena kubnog metra, odnosno koliko će gas biti jeftiniji, nisu precizirali.


Iz oba preduzeća su naveli da se, prema ugovoru s ruskim dobavljačem, cijena gasa utvrđuje četiri puta godišnje i da se ona formira po posebnoj formuli koja uključuje i cijenu nafte na međunarodnim tržištima.

Napominju kako ne mogu uticati na cijenu koju određuje Gazprom.

"Cijena gasa formira se kvartalno, a na osnovu kretanja cijene nafte u prethodnih devet mjeseci. Zbog kretanja cijena nafte u zadnjem periodu ne očekujemo povećanje cijena. Da li će doći do snižavanja cijena gasa, o tome ćemo govoriti kada dobijemo cijenu Gazproma", kazali su za RSE iz Energoinvesta.

BiH gas uvozi iz Rusije, i to putem Turskog toka, plinovoda koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje prema Zapadnom Balkanu i Evropi.

BiH nema skladišta plina, pa samim tim ni rezervi u slučaju da prestane dotok iz Rusije.

BiH ima u planu dva nova gasovoda, Novu istočnu interkonekciju i Južnu interkonekciju, ali su oba projekta u zastoju zbog političkih nesuglasica.

XS
SM
MD
LG