Dostupni linkovi

Obeležavanje Vidovdana proteklo bez problema


Patrijarh Irinej tokom obeležavanja Vidovdana, 28. jun 2010.
Patrijarh Irinej tokom obeležavanja Vidovdana, 28. jun 2010.
Na Kosovu su u ponedeljak Srbi sa Kosova i iz Srbije obeležili Vidovdan. Iz kosovske policije se saznaje da je 11 delegacija iz Srbije zatražilo dozvolu od kosovske vlasti da uđu na Kosovo, što im je i odobreno.

Svima im je omogućena pratnja kosovske policije, a među njima su patrijarh srpski Irinej, ministar za Kosovo u Vladi Srbije, Goran Bogdanović, ministar vera Srbije, Bogoljub Šijaković.

Obeležavanje Vidovdana je počelo vidovdanskom liturgijum u manastiru Gračanica na kome je prisustvovalo oko 1000 ljudi. Uz pratnju kosovske policije, u 6 sati ujutru samo iz severne Mitrovice krenulo je osam autobusa i šest kombi vozila prema Gračanici.

Nakon liturgije, patrijarh srpski Irinej zajedno sa sveštenstvom Raško-prizrenske eparhije služio je pomen i parastos ispred spomenika kosovskih junaka na Gazimestanu gde se okupilo više od 1500 ljudi svih uzrasta koji su autobusom došli do Gazimestana iz raznih delova Srbije i Kosova.

Po rečima portparola policije, Baki Kelanija, obeležavanje Vidovdana je proteklo bez problema.

“Sve je proteklo bez ikakvih incidenata, a za bezbednost građana se pobrinulo oko 1500 policijskih službenika na centralnom i regionalnom nivou.”

Pre parastosa, prisutni na Gazimestanu su uglavnom mirno šetali ili sedeli pored spomenika. Ali, dolaskom pripadnika Srpskog narodnog pokreta 1389, čula su se uzvikivanja ispunjena jezikom mržnje prema Albancima. To je, međutim, kratko trajalo.

Kelani je takođe izjavio da je, u protekla dva dana, kroz graničnu kontrolu prošla i grupa od oko 900 motociklista koji su iz Srbije ušli na Kosovo. Međutim, grupa od oko 40 građana, koja se protivila kontroli, zaustavljena je od strane policije i protiv njih je podignuta krivična prijava.

Bogdanović se založio za nalaženje rešenja

Obeležavanje Vidovdana, 28. jun 2010. Foto: Amra Zejneli
Nakon parastosa prisutnima se jedino obratio Amfilohije Radović crnogorsko-primorski mitropolit Srpske pravoslavne crkve, koji je između ostalog rekao:

“Ovaj 621. Vidovdan, ogledalo je našeg vremena i vremena koja su prošla. Daj gospode molitvama vaše svetosti, da ovaj Vidovdan bude podsticaj svima ljudima i narodima ovdje nalazeći se na Kosovo i Metohiji da se opredele a na prvom mestu, mi koji pripadamo Lazarevom narodu, za pravdu božiju, za istinu božiju, za dobro, a i drugi koji rešavaju danas sudbinu ovog mesta i ove svete zemlje da i oni u svetlosti božije istine i pravde donosu ono rešenje koje će biti na dobro svih onih koji žive na ovom mjestu i na ovom polju Kosovu”.

Prethodno se Bogdanović u Gračanici založio za nalaženje rešenja oko Kosova koje će zadovoljiti i srpsku i albansku stranu.

“Naša namera nije da ponizimo bilo koju stranu, jer sami znamo dobro šta to znači. Naša namera nije da bilo ko oseća da gubi. Naša namera jeste da tražimo rešenja, da odbranimo ono što je naše i omogućimo dalji opstanak našeg naroda, naših institucija i naše crkve.”

Srbi sa Kosova i iz Srbije redovno obeležavaju Vidovdan kod spomenika na Gazimestanu. Ranije su obeležavanje pratili KFOR i policija, dok ove godine po prvi put za sigurnost i bezbednost pobrinula se samo kosovska policija, koja inače od marta ove godine i čuva ovaj spomenik.

Moglo bi Vas interesovati i ovo:
Gde je Srbija danas u odnosu na vrednosti devedesetih
XS
SM
MD
LG