Dostupni linkovi

Kosovska policija čuva Gazimestan, Beograd nezadovoljan


Vojnik NATO ispred spomenika "Bitka za Kosovo" na Gazimestanu, arhiva
Vojnik NATO ispred spomenika "Bitka za Kosovo" na Gazimestanu, arhiva
Kosovska policija preuzela je čuvanje spomenika na Gazimestanu. Proteklih deset godina obeležje boja na Kosovu obezbeđivao je Kfor. Dok vlasti u Beogradu protestuju navodeći da ’spomenike ne mogu čuvati oni koji su ih rušili’, iz Prištine podsećaju da kosovska policija već obezbeđuje većinu srpskih kulturnih i verskih objekata, te da do sada nije bilo nikakvih incidenata.

Gazimestan su oko 16 sati napustili pripadnici češkog Kfora, a na tom mestu ostali su pripadnici kosovske policije. Kfor je saopštio da predaja nadležnosti odražava poverenje NATO i Ujedinjenih nacija u sposobnost kosovske policije. Na Gazimestanu će, kako je rečeno našem radiju, uvek biti dovoljan broj policajaca koji će osigurati da ovo mesto bude zaštićeno.

Vlasti u Beogradu, međutim, ne veruju kosovskoj policiji. Na samu najavu da će, u skladu sa prenosom nadležnosti na institucije Kosova, preuzeti brigu o Gazimestanu, Ministarstvo za Kosovo oglasilo se saopštenjem u kojem traži od Kfora da preispita odluku, i navodi da se “čuvanje srpskih spomenika ne može prepusti onima koji su ih uništavali.”

Oliver Ivanović
Državni sekretar ministarstva Oliver Ivanović izjavio je za RSE da je međuetničko nepoverenje duboko i da je to glavni razlog zbog kojeg Srbi smatraju da zaštita od strane kosovske policije neće biti uspešna:

“Mi imamo neposredna iskustva od 17. marta 2004. kada su mnogi pripadnici KPS-a i Kosovskog zaštitnog korpusa učestvovali u tim demonstracijama koje su bile ostrašćene i usmerene protiv Srba. Strah je da oni neće reagovati profesionalno, da će polako popuštati i prepustiti spomenik koji bi mogao biti uništen.”

Simbol početka sukoba na Balkanu


No, većinu srpskih kulturnih i verskih objekata danas obezbeđuje upravo kosovska policija, a kako prenosi naš novinar iz Prištine, do sada nije bilo nikakvih incidenata. Pod zaštitom međunarodnih snaga ostalo je svega nekoliko najznačajnijih objekata.

Da su, uz Gazimestan, spremni da zaštite i druge spomenike za RSE kaže portparol Kosovske policije Baki Kelani:

“Policija Kosova je spremna da obezbedi sigurnost za kulturne spomenike onako kako je predviđeno planovima. Posle prijema odgovornosti za Gazimestan postepeno će se nastaviti sa prijemom drugih objekata kulturnog i verskog nasleđa.”

Srbi na obeležavanju kosovske bitke 2007. godine
Osim nesumnjivog istorijskog značaja, Gazimestan je bio mesto koje je simbolično predstavljalo početak sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Slobodan Milošević iskoristio ga je da s kraja osamdesetih okupljenoj milionskoj masi poruči:

„Bez obzira što se i danas kao nekad protiv Srbije udružuju njeni neprijatelji van zemlje sa onima u zemlji, njima poručujemo da uopšte nismo plašljivi, da u svaku bitku ulazimo. Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene.“

U rukama režima, kosovski mit postaje sredstvo manipulacije narodnih masa i širenja mržnje prema drugima. Antropolog Svetlana Slapšak:

“Taj čuveni govor je koristio samo tome da se na licu mesta pokaže Albancima moć države koja ih može smrviti. Stvari su se onda razvile uglavnom tako da se Srbija okrenula protiv svih ostalih koji nisu mislili kao srpski političari i nacionalisti tog trenutka, pa smo imali rat u Jugoslaviji za vreme koga, podsećam, Albanci nijednom nisu napali sa leđa Srbiju. Oni su uglavnom trpeli srpski aparthejd, formirali neku vrstu mirovne kulture, koja je bila impresivna, a zatim su posegli za onim za čime poseže svaki kolonizovani narod, a to je otpor.”

Kosovski mit, koji ni danas ne gubi na značaju u dizanju lažnog patriotizma i širenju nepoverenja, mržnje i rasizma, čak naprotiv, mogao bi biti uporebljen u obrnutom smeru, a spomenik na Gazimestanu bio bi prilika da Srbija konačno načini gest pomirenja.

Kosovska policija čuva spomenik na Gazimestanu

Komandant Multinacionalnih borbenih snaga centar, finski brigadni general Sepo Toinoven, predao je danas zvanično odgovornost za bezbednost Spomenika srpskim junacima na Gazimestanu komandantu Policijske stanice Vranjevač, majoru Eminu Bećiriju.
General Toinoven je izjavio da je ovaj potez odličan primer preuzimanja odgovornosti od strane Policije Kosova.
„Ako ima potrebe KFOR će pomoći Policiji Kosova i Eulexu u ostvarivanju njihovih zadataka. Ali imajući u vidu spremnost i zajedničke pripreme, ja sam ubeđen da su oni sposobni za ostvarivanje ovog zadatka“, kazao je finski general.
Spomenika na Gazimestanu će obezbeđivati pripadnici policije, Albanci i Srbi.
Major Policije Kosova Emin Bećiri je rekao da je policija Kosova spremna i sposobna da obezbedi ovaj spomenik ali i stvori bezbedost za sve građane Kosova.
On je ocenio da Policija Kosova svakim danom, shodno Zakonu o policiji i Ustavu Kosova, preuzima odgovornosti iz oblasti bezbednosti koje uspešno ostvaruje uz poštivanje međunarodnih standarda.
XS
SM
MD
LG