Dostupni linkovi

Blinken kaže da bi velika izraelska operacija u Rafi bila 'greška'


Dim nakon izraelskog bombardovanja Rafe u južnom pojasu Gaze 20. marta 2024. godine.
Dim nakon izraelskog bombardovanja Rafe u južnom pojasu Gaze 20. marta 2024. godine.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u četvrtak da bi velika vojna operacija Izraela u Rafi, najjužnijem gradu Pojasa Gaze, bila "greška", prenosi AFP.

Blinken je nadolazeću kopnenu ofanzivu nazvao "nepotrebnom", na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom u Kairu, dodajući da "postoji bolji način da se izborimo s tekućom prijetnjom koju predstavlja Hamas".

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra 2023. kada su militanti Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Europska unija označile kao terorističku, u Izraelu ubili 1.200 ljudi, a 253 uzeli za taoce.

Od tada je u izraelskoj zračnoj i kopnenoj kampanji ubijeno više od 31.000 Palestinaca, navode zdravstvene vlasti u Gazi kojom upravlja Hamas, dok je većina stanovništva istjerana iz domova i ostala bez hrane.

Veći dio Gaze je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena je i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.

Američki državni sekretar rekao je i da se "smanjuju razlike" u tekućim pregovorima u Kataru s ciljem postizanja primirja u Gazi i oslobađanja talaca.

Sjedinjene Države "nastavljaju da se zalažu za sporazum u Dohi", rekao je Blinken, dodajući da je "teško doći do toga, ali vjerujem da je još uvijek moguće".

Blinkenova turneja, šesta u regionu od početka rata, teče paralelno s pregovorima koji se vode u Kataru. Međutim, malo je naznaka će dogovor ubrzo biti postignut, prenosi Reuters.

Plan o kojem se raspravlja u Kataru omogućio bi privremeni prekid neprijateljstava u zamjenu za oslobađanje talaca i zatvorenika.

Tokom ovog perioda, isporuke humanitarne pomoći Pojasu Gaze također bi se povećale.

Blinken je dodao i da put ka normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije, odgođen zbog rata u Gazi, ostvaruje "veoma dobar napredak", navodi AFP.

Blinken je na konferenciji za novinare u Kairu rekao da je njegova posjeta zaljevskom kraljevstvu u srijedu dovela do "veoma dobrih razgovora" sa saudijskim liderima o bližim vezama između dvije države.

Američki visoki diplomata rekao je da ne može "postaviti vremenski okvir za to", ali da se razgovori "približavaju tački u kojoj ćemo imati sporazume".

XS
SM
MD
LG