Dostupni linkovi

Samo više kopnenih prelaza ka Gazi može sprečiti glad, navodi SZO


Palestinska porodica ispred svog uništenog doma u izraelskim vazdušnim napadima u Rafi, Pojas Gaze, ponedeljak, 18. mart 2024.
Palestinska porodica ispred svog uništenog doma u izraelskim vazdušnim napadima u Rafi, Pojas Gaze, ponedeljak, 18. mart 2024.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavio je u četvrtak da samo otvaranje novih kopnenih prelaza u Gazi može pomoći u sprečavanju gladi u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

Deca umiru od posledica neuhranjenosti i bolesti, kao i od nedostatka adekvatne vode i sanitarnih uslova, rekao je generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Budućnost cele generacije je u ozbiljnoj opasnosti", rekao je on.

Pet meseci rata u Gazi doveli su 2,3 miliona Palestinaca do kritične nestašice hrane, koja u nekim oblastima sada premašuje nivo gladi, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Prvi čovek SZO je još jednom apelovao na Izrael da otvori više prelaza i ubrza ulazak i isporuku vode, hrane, medicinskih potrepština i druge humanitarne pomoći u Gazu.

"Nedavni napori da se hrana isporuči vazduhom i morem su dobrodošli, ali samo proširenje kopnenih prelaza omogućiće isporuke velikih razmera kako bi se sprečila glad", rekao je Tedros.

Humanitarne agencije UN-a su saopštile da će "ogromne prepreke" transporta humanitarne pomoći na sever Gaze biti prevaziđene samo prekidom vatre i otvaranjem graničnih prelaza koje je Izrael zatvorio nakon što je Hamas započeo napad 7. oktobra.

Tedros je rekao da su zahtevi SZO za isporuku zaliha enklavi često bili blokirani ili odbijeni.

Izrael kaže da ne postavlja ograničenja na humanitarnu pomoć za Gazu i okrivljuje sporu isporuku pomoći za nedostatak kapaciteta ili neefikasnost među agencijama UN.

Većinu pomoći koja dolazi u Gazu kopnenim putem Izrael ocarini u Kerem Šalomu, carinskoj stanici na graničnoj tački između Egipta, Izraela i Gaze. Pomć se zatim unosi kroz južni grad Rafu, glavni putnički prelaz između Egipta i Gaze.

Nakon što je prošle nedelje pustio šest kamiona pomoći u severnu Gazu kroz prelaz u bezbednosnoj ogradi, Izrael je rekao da će uslediti još takvih konvoja, kao i isporuke sa drugih ulaznih tačaka.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG