Dostupni linkovi

Brod s humanitarnom pomoći s Cipra stigao do Gaze


Brod s humanitarnom pomoći kod obale Gaze, 15. marta 2024.
Brod s humanitarnom pomoći kod obale Gaze, 15. marta 2024.

Brod koji prevozi hranu stigao je u petak do obale Gaze, rekli su svjedoci. U pitanju je probna trasa nove rute pomoći morem od Cipra do razorenog palestinskog teritorija u kojem prijeti glad nakon pet mjeseci izraelske vojne kampanje.

Brod, u organizaciji World Central Kitchena, prevozi gotovo 200 tona pomoći, a uskoro se očekuje dolazak i drugog broda, prenosi Reuters.

Malo je detalja o tome kako će isporuka i distribucija pomoći funkcionirati nakon što bude spremna za istovar u Gazi, dok UN-ove agencije navode ogromne prepreke u dopremanju pomoći onima kojima je potrebna.

Pokaže li se uspješnom, nova pomorska ruta mogla bi pomoći u ublažavanju krize gladi koja pogađa Gazu, u kojoj se velik dio stanovništva suočava s pothranjenošću, a bolnice u najteže pogođenim sjevernim područjima Pojasa Gaze javljaju da djeca umiru od gladi.

Međutim, dopremanje pomoći morem i zračnim putem neće biti dovoljno da se nadoknade poteškoće u opskrbama kopnom, ponavljaju humanitarne agencije.

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra 2023. kada su militanti Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Europska unija označile kao terorističku, u Izraelu ubili 1.200 ljudi, a 253 uzeli za taoce.

Od tada je u izraelskoj zračnoj i kopnenoj kampanji ubijeno više od 31.000 Palestinaca, navode zdravstvene vlasti u Gazi kojom upravlja Hamas, dok je većina stanovništva istjerana iz domova i ostala bez hrane.

'Nemamo šta jesti': Iftar u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
XS
SM
MD
LG