Dostupni linkovi

Ugrožena bezbednost gay posetilaca Evrovizije?


Marija Šerifović, prošlogodišnja pobednica Evrovizije
Marija Šerifović, prošlogodišnja pobednica Evrovizije

Sigurnost gej posetilaca na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije mogla bi biti ugrožena. Neki od predstavnika desničarskih grupa u Srbiji već su najavili nasilje i progon gay gostiju tokom trajanja ovog takmičenja. I dok su predstavnici gay zajednice zabrinuti, organizatori i policija ističu da su preduzete mere da svi posetioci ovog muzičkog događaja budu bezbedni.

Nakon najava da bi gej populacija, tokom održavanja Pesme Evrovizije, mogla biti napadnuta, organizatori i policija ističu da su preduzete sve potrebne mere da do incidenata ne dođe i da će svi učesnici i posetioci biti podjednako zaštićeni.

Upravo zbog tih pretnji, krajem prošlog meseca, prestavnici Gej-strejt alijanse, nevladine organizacije koja se bavi promocijom i zaštitom prava gej ljudi, održala je sastanak sa predstavnicima MUP-a Srbije i organizatorima ovog festivala.

Boris Milićević, predsednik ove alijanse, kaže za RSE da su zbog sve učastalijih pretnji, ne samo gay populaciji u Srbiji već i onima koji će iz inostranstva doći u Beograd, zatražili od policije dodatnu zaštitu za sve one gay goste koji će individualno ili preko Evropske prajd organizacije tih dana biti gosti u Beogradu. On ističe da taj broj nije mali i da će više od trećine posetilaca ovog takmičenja, zapravo, biti gay posetioci koji se, ujedno, smatraju i najvećim obožavaocima ovog takmičenja:

"Beograd će od tih 10.000-15.000 hiljada gostiju dobiti hiljade gej gostiju koji dolaze iz društava koja su mnogo otvorenija i tolerantnija. Postoji velika opasnost od incidenata i hteli smo da ih upozorimo, pošto mislimo da nisu najsvesniji kakva publika dolazi, i da im objasnimo da nikakvo nasilje ne sme biti dozvoljeno jer bi to bila velika sramota za organizatora, našu policiju, naš grad Beograd i celu Srbiju."

Nedavno su srbijanski mediji objavili izjave jednog od vođa ultra desničarske organizacije "Obraz" Mladena Obradovića u kojima on najavljuje nasilje i progon gay gostiju na Pesmi Evrovizije.

Obradović za RSE kaže da njih Pesma Evrovizije kao takmičenje ne interesuje, ali da će njihova organizacija učiniti sve da se organizovanje gay parade tokom trajanja Pesme Evrovizije spreči:

"Obraz kao i svi pravi Srbi nikada neće dozvoliti održavanje bilo kakve takozvane gej parade u Beogradu. Naravno da ćemo se protiv širenja tog zla boriti svim sredstvima, ali nam, s druge strane, ne pada na pamet da idemo i zavirujemo po nečijim kućama šta ko radi. Najbitnija stvar je da se to zlo ne širi javno i da bilo kakav vid takvih manifestacija ne bude održan."

Nakon ovih izjava izvršni supervizor Pesme Evrovizije Svante Stokelius rekao je da je njemu "predsednik Srbije Boris Tadić garantovao bezbednost delegacijama, medijima i obožavaocima", i da to važi za sve.

A, Asocijacija evropskih prajd organizacija (EPOA) obratila se Evropskoj uniji emitera (EBU), koja nadgleda organizaciju takmičenja, upozorivši da je "stanje ljudskih prava uopšte, a posebno lezbijki, gejeva, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT) loše".

Organizacioni odbor: takmičenje će biti organizovano po najvišim svetskim standardima

Sa druge strane, policija i organizatori tvrde da nema razloga za zabrinutost.

Na pitanja našeg radija, da li se posetioci Pesme Evrovizije, a posebno gay posetioci, tokom četiri dana trajanja takmičenja mogu osećati sigurno u Beogradu, niko iz MUP-u Srbije nije želeo da na ova pitanja odgovori usmeno. U njihovom kratkom saopštenju, poslatom redakciji RSE, stoji:

"Za vreme trajanja muzičke manifestacije Eurosong 2008. u Beogradu MUP Republike Srbije preduzimaće zakonske mere i aktivnosti sa ciljem i na način da se svakom obezbedi jednaka zaštita bezbednosti, prava i sloboda, primeni zakon i podrži vladavina prava."

U organizacionom odboru Eurosonga, takođe, su potvrdili RSE, da će ovo takmičenje biti organizovano po najvišim svetskim standardima, što uključuje i bezbednosni aspekt. Sandra Šuša, izvršna producentkinja Pesme Evrovizije 2008., kaže da je Eurosong preduzeo sve potrebne mere u pogledu zaštite posetilaca ovog takmičenja:

"Već mesecima radimo zajedno sa policijom na bezbednosnom planu koji se tiče apsolutno svih posetilaca Eurosonga, pošto nam je, u smislu bezbednosti, svaki čovek jednako važan, bez obzira na zemlju odakle dolazi, na njegovu seksualnu, ili bilo koju drugu, orijentaciju. Dakle, svaki čovek nam je isti, svaki čovek nam je drag gost i svakako da ćemo učiniti sve da Eurosong u bezbednosnom, a i u svakom drugom, smislu protekne u najboljem redu."

Pesma Evrovizije biće održana od 20. do 24. maja u beogradskoj Areni. Da bi oborili rizik od neprijatnosti i sukoba, predstavnici Gaj-strejt alijanse, kaže Boris Milićević, preduzeli su čitav niz mera:

"Pripremamo neke turističke vodiče za te gej goste, kako bismo im objasnili šta se sme, a šta se ne sme, raditi u Srbiji, da im objasnimo koje su to sigurne tačke, sigurni lokali i slično. Uvešćemo specijalne linije na koje će moći, 24 časa dnevno, da se obrate za potrebne informacije ili za pomoć ukoliko su napadnuti."

Boris Milićević naglašava da im uprkos strepnji i strahu, garancije policije i organizatora ulivaju sigurnost da će ovogodišnje takmičenje za Pesmu Evrovizije proteći bez incidenata:

"Postoji pomešan osećaj straha među gej populacijom, ali i s druge strane preovladava ta nada da će razum pobediti. Mislim da će na kraju to morati da prođe bezbedno i da bi bilo strašno da se desi neko nasilje."

XS
SM
MD
LG