Dostupni linkovi

Bivši njemački kancelar kaže da neće biti u nadzornom odboru Gasproma


Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder (desno) tokom sastanka u Sankt Peterburgu na ekonomskom forumu, juni 2012.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je 24. maja da se neće pridružiti nadzornom odboru Gasproma, nakon kritika zbog njegovih veza s ruskim energetskim kompanijama.

"Odustao sam od mjesta u nadzornom odboru Gasproma prije nekog vremena. To sam takođe rekao kompaniji", napisao je u objavi na mreži Linkedin.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do velikog pritiska javnosti u Njemačkoj da Schroeder okrene leđa predsjedniku Vladimiru Putinu i prekine svoje veze s najvećim ruskim energetskim kompanijama.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je kao i Schroeder iz Socijaldemokratske partije, takođe je više puta i javno pozivao bivšeg političkog lidera da napusti ruske poslove.

Zbog istrajavanja Schroedera u svojim stavovima, njemački parlament je 19. maja odlučio da mu oduzme povlastice, uključujući kancelariju i plaćeno osoblje koje mu je dodijeljeno kao bivšem kancelaru.

Istog dana, zastupnici Evropske unije (EU) zasebno su pozvali na neobvezujuću rezoluciju da mu se uvedu sankcije ako odbije da odustane od unosnih mjesta u odborima u ruskim kompanijama.

Dan kasnije, ruska energetska grupa Rosnjeft rekla je da će Schroeder napustiti njen odbor.

Schroeder (78) trebao je da se pridružiti Gaspromovom nadzornom odboru u junu što je posao za koji je sada konačno rekao da neće prihvatiti.

Schroeder, njemački kancelar od 1998. do 2005. godine, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu kao neopravdanu, ali je rekao da se dijalog s Moskvom mora nastaviti.

Gasprom stoji iza kontroverznog gasovoda Sjeverni tok 2 koji je zaustavio Scholz u jednom od prvih odgovora Zapada na rat u Ukrajini.

Sam Schroeder potpisao je dozvole za prvi gasovod Sjeverni tok u svojim posljednjim sedmicama na mjestu kancelara.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG