Dostupni linkovi

Nastavljen rad na gasovodu Sjeverni tok 2


Cijevi za Sjeveni tok 2 u Njemačkoj
Cijevi za Sjeveni tok 2 u Njemačkoj

Nastavljeni su radovi u vodama Baltičkog mora kod obale Njemačke na kontroverznom gasovodu za prirodni plin Sjeverni tok 2, izjavili su menadžeri projekata 11. decembra.

U izjavi se navodi da brod za polaganje cijevi "Fortuna" postavlja dio cijevi dužine 2,6 kilometara "u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Njemačke".

Istog dana, njemačka Uprava za vodne puteve i brodarstvo upozorila je pomorce da izbjegavaju građevinsko područje do kraja mjeseca, rekavši da "sidrenje ili ribolov nisu dozvoljeni na području planiranog gasovoda".

Rad na gasovodu vrijednom 11 milijardi dolara, koji će udvostručiti isporuke ruskog prirodnog gasa u Njemačku, obustavljen je krajem 2019. godine nakon što su Sjedinjene Države odobrile zamrzavanje imovine i vizna ograničenja za kompanije uključene u projekat.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa oštro je kritikovala Njemačku i druge evropske zemlje zbog oslanjanja na Rusiju u energetici.

Druge države, uključujući Poljsku, Ukrajinu i baltičke države, također se protive gasovodu, tvrdeći da Moskva ima historiju korištenja svojih energetskih zaliha za vršenje političkog pritiska. Američka ambasada u Berlinu 5. decembra pozvala je njemačku vladu da zaustavi izgradnju gasovoda.

XS
SM
MD
LG