Dostupni linkovi

Zaharova: Zahtev SAD za moratorijum na ruski gasovod čin političke agresije


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova se oglasila na svom Facebook profilu: Marija Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je poziv ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Berlinu da se uvede "moratorijum" na izgradnju gasovoda Severni tok 2 čin političke agresije.

"Bez obzira kada i gde je, bez obzira na to kojim sporazumima je legitimizovan, ruski gasovod decenijama izaziva istu reakciju SAD – političku agresiju i nezakonit otpor", napisala je ona na Fejsbuku, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Američka ambasadorka u Berlinu Robin Kinvil zatražila je 5. decembra od Nemačke i Evropske unije (EU) da uvedu "moratorijum" na izgradnju gasovoda Severni tok 2 koji je, prema SAD, "političko sredstvo Kremlja".

"Trenutak je došao za Nemačku i EU da uvedu moratorijum na izgradnju gasovoda", upozorila je ambasadorka Robin Kinvil u izjavi za ekonomski dnevnik Handelsblat.

Radovi na završetku izgradnje gasovoda koji povezuje Rusiju i Nemačku, prekinuti gotovo godinu dana zbog pretnje američkim sankcijama, treba da budu nastavljeni ovog vikenda.

Ostalo je još da se izgradi samo nekoliko kilometara u Baltičkom moru kod Nemačke.

XS
SM
MD
LG