Dostupni linkovi

Otkazano ročište koje je tražila Ganićeva odbrana


Ejup Ganić ispred policijske stanice u Londonu, 12. marta 2010.
Ejup Ganić ispred policijske stanice u Londonu, 12. marta 2010.
Sud u Londonu otkazao je za danas planirano ročište na kojem je trebao biti razmatran zahtjev odbrane bivšeg člana nekadašnjeg Predsjedništva Republike BiH Ejupa Ganića da se ocijeni opravdanost zahtjeva Srbije za njegovo izručenje, na osnovu kojeg je uhapšen 1. marta u Velikoj Britaniji.

U Ganićevom pravnom timu ne smatraju ovu odluku zabrinjavajućom, te ocjenjuju da se radi o uobičajenoj sudskoj praksi.

Odbrana je na tom ročištu namjeravala pokrenuti proces u kojem bi dokazivala da Srbija zloupotrebljava britanske zakone.

“Odbrana je danas trebala da izloži zahtjev za poništavanje naloga za Ganićevo hapšenje, uz argument da su dokazi na kojim se on zasniva neosnovani i ponuditi dokaze odbrane”, kaže Damir Arnaut , član pravnog tima koji zastupa Ganića i pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Prema riječima Ganićeve kćerke Emine, sud je ocijenio kako nema potrebe za tim ročištem, jer je njen otac na slobodi, a 25. mart je bio određen kao ročište dok je bio u zatvoru.

Sud je takođe procijenio kako treba sačekati 13. april, kada Srbiji ističe rok od 45 dana koji je Beograd dobio za dostavljanje dokumenata kojim bi potkrijepio zahtjev za izručenje.

U Ganićevom timu odbrane kažu kako su informisani da je zahtjev Srbije stigao u Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije, ali tvrde da nije stigao u sud, jer bi odbrana o tome bila obaviještena po automatizmu.

Vlasti u Beogradu optužile su Ganića da je po komandnoj odgovornosti kriv za smrt vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992.

Haško tužilaštvo 2003. godine je odbacilo kao neosnovan zahtjev za podizanje optužnice protiv Ganića, koji su podnijele vlasti Republike Srpske.

Nakon hapšenja na londonskom aerodromu 1. marta, Ganić se nalazio u pritvoru deset dana. Pušten je uz visoku novčanu kauciju i nalog suda da ne napušta London i da se redovno javlja britanskim vlastima.

Pročitajte i ovo:
Za slučaj 'Dobrovoljačka' je nadležan Sud BiH
Ganić pušten iz pritvora
Hag je slučaj Dobrovoljačka predao Sarajevu
Slučajevi Jurišić i Ganić: Različiti aršini bh. vlasti
Slučaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu
Beograd ćuti o detaljima slučaja Ganić
Utrka BiH i Srbije oko izručenja Ganića
Šta se desilo u "Dobrovoljačkoj" 1992.?
Nastavak politike devedesetih?
Hapšenje produbilo jaz na bh. političkoj sceni
Robin Haris: Nadamo se da zahtjev Srbije neće biti odobren
Obustavljene "crvene potjernice" za slučaj "Dobrovoljačka"

O onome što se zaista dogodilo u Dobrovoljačkoj 3. maja 1992. godine, pročitajte u specijalnom prilogu Omera Karabega "Svjedoci rata" - Divjak za RSE o Dobrovoljačkoj, u kojem je Omer Karabeg razgovarao sa penzionisanim generalom Armije BiH Jovan Divjakom, koji je bio učesnik dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici.

XS
SM
MD
LG