Dostupni linkovi

Gall za RSE: EU treba pokrenuti prekršajni postupak protiv Hrvatske


Evropska komisija bi sada trebala pokrenuti prekršajni postupak, pravne radnje protiv Hrvatske zbog kršenja EU zakona, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Lydia Gall, istraživačica Human Rights Watcha (HRW) za Balkan i istočnu Evropu, povodom izjave i priznanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da njihova granična policija prisilno vraća migrante sa granice.

"Priznanje predsjednice Hrvatske o prisilnom vraćanju migranata sa granice došlo je vrlo neočekivano, ali potvrđuje ono što Human Rights Watch i drugi govore već duže vrijeme", rekla je Gall.

Ona je naglasila da bi evropske institucije "trebale bi izvršiti pritisak na Zagreb da što prije pokrenu istragu o nezakonitim i nasilnim vraćanjima sa hrvatske granice", te dodala kako odgovorni za ove nelegalne radnje trebaju odgovarati.

Direktor Odjela HRW-a za Evropu i Centralnu Aziju Hugh Williamson danas je pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i Agenciju za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) da zaustave nasilno vraćanje migranata na granici Hrvatske i BiH.

"Pišem Vam u ime Human Rights Watcha da zatražim da naredite istragu nasilnih vraćanja migranata koje provode hrvatski graničari i da zaustavite takve akcije", napisao je Williamson hrvatskoj predsjednici.

U drugom pismu, izvršnom direktoru Frontexa Fabriciu Leggeriu, zatražio je da Frontex poduzme adekvatne korake na granici Hrvatske sa BiH, nakon što su hrvatske vlasti "potvrdile da provode operacije" nasilnog vraćanja migranata na toj granici.

Williamson u oba pisma navodi kako je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tokom intervjua za švajcarski kanal SRF 9. jula priznala kako zna da hrvatski graničari nasilno vraćaju migrante sa hrvatske granice i da ponekad koriste silu.

'U najmanju ruku, Frontex bi trebao da se uzdrži od navođenja da se vraćanja sa granice ne dešavaju', kaže Gall (Na fotografiji migranti u Velikoj Kladuši sa povredama koje su dobili, kako tvrde, od hrvatske policije (novembar 2019.
'U najmanju ruku, Frontex bi trebao da se uzdrži od navođenja da se vraćanja sa granice ne dešavaju', kaže Gall (Na fotografiji migranti u Velikoj Kladuši sa povredama koje su dobili, kako tvrde, od hrvatske policije (novembar 2019.

Lydia Gall za RSE ističe da su raniji nalazi Frontexa u kojima su naveli da nema kršenja ljudskih prava i nasilnih vraćanja sa granice, u suprotnosti sa priznanjem Grabar Kitarović i izvještajima Human Rights Watcha i drugih.

"Ovo dovodi u pitanje efikasnost Frotexove operacije na granici, naročito njihovog mandata za zaštitu ljudskih prava. Evropska unija, ali i Frontex, trebaju uraditi pregled Frontexovih operacija na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi operacija bila u skladu sa standardima Evropske unije. U najmanju ruku, Frontex bi trebao da se uzdrži od navođenja da se vraćanja sa granice ne dešavaju," zaključuje Gall.

U decembru prošle godine HRW je objavio izvještaj u kojem je naveo kako Hrvatska policija nezakonito vraća migrante i tražioce azila u BiH i to, u nekim slučajevima, nasilno i bez da im omogući da zatraže azil. U decembru 2016. HRW je objavio sličan izvještaj o nasilju hrvatske policije samo na granici sa Srbijom.

Komesar za izbjeglice Ujedinjenih nacija u avgustu ove godine potvrdio je da je primio izvještaje u kojima piše da je Hrvatska vratila 2.500 migranata u Srbiju i BiH od početka godine.

Ekipa Radija Slobodna Evropa (RSE) je takođe u Velikoj Kladuši u novembru prošle godine zabilježila svjedočenja migranata, koji su nam ispričali slične priče o premlaćivanju i nehumanom odnosu.

Ko tuče migrante?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Istovremeno, slovenački premijer Marjan Šarec je prije sedam dana ponovo iznio prijedlog da Frontex izađe na hrvatsku granicu prema Srbiji i BiH kao vanjsku granicu Evropske unije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Slovenije potvrdili su nakon toga da ova država postavlja privremene tehničke prepreke na granici sa Hrvatskom kako bi zaustavila ilegalan priliv migranata na takozvanoj balkanskoj ruti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG