Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najvrijednija imena likovne umjetnosti u Galeriji „Šimun“


Sa svečanog otvaranja Galerije "Šimun", 10.jun 2010, fotografije uz tekst: Maja Nikolić
U Bosanskoj Posavini u Dubravama kraj Brčkog svečano je otvorena Galerija “Šimun”, u čijem je fundusu 720 umjetnina najznačajnijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih umjetnika.

Riječ je o jednoj od najkvalitetnijih stalnih zbirki moderne hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnosti koja prikazuje vrijeme od kraja devetnaestog stoljeća do danas.

Galerija je otvorena za javnost zahvaljujući velikom entuzijastu i zaljubljeniku u umjetnost prof. fra Stjepanu Paviću, utemeljitelju i donatoru Galerije “Šimun”. Fra Stjepan Pavić umjetnine je vrijedno počeo prikupljati prije pedeset godina, a u premijernom postavu u Galeriji “Šimun” predstavljena su 182 djela. Na otvorenju je govorio kroz suze.

„Ova je galerija dar zemlji BiH i njezinim ljudima. Dar koji im želi pružiti malo ljepote, duha i nade. Da im duša ne usahne u bezađu gospodarske društvene i političke pustoši u kojoj žive. Kao i mnogi drugi pothvati i ova galerija želi biti ohrabrenje ljudima ove zemlje da ostaju na svojim ognjištima“,
rekao je fra Stjepan.

Član predsjedništva BiH Željko Komšić na otvorenju galerije je kazao da je izuzetno ugodno iznenađen ovom galerijom, čije će otvorenje biti upisano u povijest likovne umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

“Ovim se može ponositi BiH. Postoji toliko galerija u našoj zemlji koje su sjajne, ali ova je vrhunska. Franjevci su uvijek bili čuvari kulture, tredicije i ove zemlje“, kaže Komšić.

Suradnici fra Stjepana Pavića u oblikovanju zbirke bili su povjesničari umjetnosti Željka Čorak i Tonko Maroević. Željka Čorak kaže da je zbirka u Dubravama postala mjesto gdje se može steći relevantan uvid u razvoj i ponudu hrvatske umjetnosti dvadesetog stoljeća da je BiH dobila najvrijedniju galeriju umjetnosti.

„Ovo je jedna od najboljih galerija umjetnosti u BiH sigurno. Bila bi na ponos svakom velikom gradu. To je sustavno artikulirana galerija koja sadrži najveća imena hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnosti“,
kaže Željka Čorak.

Na otvorenju je govorio i vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula. Otvorenje ove galerije nije nešto što je slučajno jer bosanski franjevci još od prvih stoljeća svoga djelovanja u Bosni njeguju ono što je lijepo i duhovno, kada diljem svoje domovine grade crkve od kamena, u vapnenoj žbuci, i iznutra ih ukrašavaju freskama, nakitom i bogatom odjećom.

“Među vrhunske ljubitelje umjetnosti spada i fra Stjepan Pavić, koji je zasigurno bez premca najzaslužniji što smo se okupili ovdje, u ovoj izvanrednoj prigodi. Dobro je da imamo i dok imamo ovakvih entuzijasta. Hvala fra Stjepanu što će se od danas samostan Dubrave Galerijom 'Šimun' velikim slovima upisati na likovnu kartu Bosne i Hercegovine”,
istaknuo je fra Marijan Karaula.

Galerija “Šimun” je stalna zbirka moderne hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnosti, čiji postav prikazuje vrijeme od kraja devetnaestog stoljeća do danas. U fundusu je zastupljeno više od dvije stotine autora.

Fra Stjepan Pavić, klasični filolog, ovom kraju nije darovao samo galeriju koja se, kako je naglašeno na otvorenju, može smatrati najznačajnijom likovnom galerijom ovog profila u zemlji nego može stati iz bok i galerijama u regiji.

Uz ovu vrijednu umjetničku zbirku, osnovao je i knjižnicu, koju je u posljednjem desetljeću opskrbio s dvanaestak tisuća knjiga te vrijednu zbirku starih sakralnih umjetnina, a utemeljio je i etnografski muzej.

U Bosanskoj Posavini, gdje se nalazi Galerija “Šimun”, franjevačka tradicija stara je više od šest stotina godina.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG