Dostupni linkovi

Gadžovski: Sankcije jedino preostalo rešenje za Makedoniju


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i makedonski predsednik Đorđe Ivanov.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Mitko Gadžovski, politikolog iz Skoplja, za “Zašto?” analizira zašto se Evropska unija aktivnije ne uključuje u rješavanje krize u Makedoniji.

  • Izlaz

Evropska unija je na sve načine probala da se uključi u ovaj proces ali to nije dovelo do nekih rezultate tako da ako se ovako nastavi Makedonija će biti zemlja koja će biti izolirana na međunarodnoj sceni.

Čelnici VMRO DPMNE i predsednik Đorđi Ivanov će u ovoj situaciji ići do kraja zato što znaju da će, u slučaju da se u Makedoniji formira vlada na čelu sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM), Nikola Gruevski i svi oni koji su osumnjičeni za kriminal u Makedoniji završiti u pritvoru i na kraju će VMRO DPMNE kao partija i oni kao pojedinci završiti veoma loše.

  • Odlaganje

Izlaza iz ove situacije u ovom momentu nema.

Oni upotrebljavaju sve metode i načine da se u Makedoniji ne formira vlada i da se ne može izaći iz ove krize.

Njima odgovara što ova kriza u Makedoniji traje ovako dugo i smaram da oni neće odustati od ideje da se ide na nove izbore sa jedinstvvenim ciljem da se ovaj proces odloži što je moguće duže.

  • Plate

Ima nekih najava da će uslijediti neke sankcije od međunarodne zajednice tako da bi to možda pomerilo malo odnose u našoj državi ali će najveću štetu imati obični ljudi u Makedoniji.

Ako mi kao država dobijemo sankcije to znači da nećemo više moći da dobijamo kredite i to bi značilo i kašnjenje plata i penzija za obične ljude.

  • Eskalacija

To je korak koji će biti zadnji i nakon toga mi ulazimo u jednu fazu koja će biti dosta komplikovama i koja bi mogla da eskalira.

Evropska unija je probala na sve moguće načine da nam predoči da moramo na demokratski način formirati vladu.

Vidimo da to tako ne misli VMRO DPMNE i oni na svaki mogući način gledaju da se to ne desi u Makedoniji.

  • Napred

Jučer je bilo isto nekih najava sa (predsednikom Saveta Evrope) Donaldom Tuskom da će preporuka (za početak pregovora za članstvo u EU) biti povučena i to bi bio veliki korak unazad.

Drugih mehanizama u ovom momentu s kojima bi Evropska unija mogla nešto da pokrene ne vidim.

Eventualno, ako se Sjedinjene Američke Države uključe aktivno u ovaj proces to bi mogao da bude neki korak napred.

XS
SM
MD
LG