Dostupni linkovi

Gadžovski: Konflikt je moguć, Gruevski je ranjeni lav


Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Mitko Gadžovski sa skopskog Fakulteta političkih nauka za “Zašto?” analizira situaciju u Makedoniji nakon vanrednih izbora i zapaljivih izjava bivšeg premijera i vođe VMRO-DPMN-e Nikole Gruevskog, koji je optužio zapadne diplomate za mešanje u unutrašnje stvari Makedonije a nevladine organizacije za anti-državne aktivnosti te najavio odbijanje sudskih žalbi i rezultata ako budu u korist opozicije.

  • Rezultati?

U narednom periodu Makedonija će se naći u veoma teškoj situaciji koju mora rešiti za veoma kratko vreme da ne bismo ponovo upali u neku novu krizu i da se ne bismo suočili sa novim problemima i pitanjima koje naši organi nikako ne bi mogli rešiti.

Nakon što zvanični rezultati budu objavljeni posle odluke Upravnog suda u Skoplju, videćemo koliko mandata ima VMRO-DPMN a koliko SDSM i nakon toga se iskreno nadam da će biti mnogo jasnije kakva će biti situacija.

Nakon govora Gruevskog prije nekoliko dana, smatram da će situacija za koaliranje i za formiranje nove vlade biti skoro pa nemoguća ali da će SDSM biti partija koja će formirati novu vladu u Makedoniji i probaće da nađe neku izlaznu varijantu za situaciju u kojoj se sada nalazimo.

  • Konflikt?

Situacija u kojoj se sada nalazi naša zemlja je veoma složena i svaka retorika kojoj je cilj da provocira drugu stranu može devesti do konflikta.

Iskreno se nadam da do toga neće doći ali postoji mogućnost da se i to desi.

Veoma je bitno da odgovorni političari obrate veliku pažnju na to što govore u javnosti i šta, u suštini, žele postići sa tim izjavama.

  • Anti-evropska retorika?

Gruevski je shvatio da ne može da utiče na ostale partije, mislim tu prije svega na etničke albanske partije, koje su mu posle njegovog govora uputile zamerku zbog onoga što je rekao imajući u vidu da neće biti u mogućnosti da koalira sa njima.

On se odlučio za ono što je moguće i računa na podršku radikalnih struktura u Makedoniji, odnosno zaigrao je na kartu nacionalizma i upotrebu takve retorike.

  • Nevladine organizacije?

Proteklih dana oni su uputili inspekciju Uprave javnih prihoda u nevladine organizacije tako da je on veoma ozbiljan u tim namerama.

Od ranjenog lava može svašta da se očekuje.

XS
SM
MD
LG