Dostupni linkovi

Eskobar: Diskusija o Zajednici opština sa srpskom većinom treba da počne odmah


Gabrijel Eskobar, izaslnik SAD za Zapadni Balkan, tokom razgovora za RSE 13. decembra 2022. u Prištini.
Gabrijel Eskobar, izaslnik SAD za Zapadni Balkan, tokom razgovora za RSE 13. decembra 2022. u Prištini.

Gabrijel Eskobar (Escobar) izaslanik SAD za Zapadni Balkan, rekao je da je Zajednica opština sa srpskom većinom obaveza koja se mora sprovesti.

"Ovaj zahtev je predstavljen u Briselskom sporazumu. Postoji očekivanje da će se formirati. Naš stav je da se formira na način koji je pobednički za obe strane", rekao je Eskobar u virtuelnom razgovoru sa novinarima u utorak, 28. februara.

Eskobar je razgovarao sa predstavnicima sedme sile dan nakon što su se kosovski premijer i srpski predsednik Aljbin (Albin) Kurti i Aleksandar Vučić usaglasili oko sporazuma za buduće odnose dve strane, dok pregovori o implementaciji dogovorenog predstoje.

Upitan da li Kosovo ima rokove za formiranje Zajednice, Eskobar je rekao da je pitanje koliko će brzo ona biti formirana.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan, ocenio je da je saglasnost lidera Srbije i Kosova na sastanku u Briselu u ponedeljak 27. februara bio važan korak, ali da predstoji naporan rad na implementaciji dogovora o implementacionom aneksu, gde američka strana želi videti ubrzane korake.

"Mnogo toga ima (u aneksu). Nešto je političkog, a nešto administrativnog (karaktera). Ne želim unapred da komentarišem buduće razgovore, ali osnovni sporazum oko koga su se složile obe strane postavlja uslove za normalizaciju. Ima tu kako prepreka tako i prilika. Nadam se da će strane pronaći mehanizam za sve to uključujući i Zajednicu (opština sa srpskom većinom na Kosovu)", izjavio je Escobar novinarima.

Takođe, izneo je "velika očekivanja" administracije u Washingtonu da će lideri postići saglasnost oko implementacije evropskog predloga.

"Naša očekivanja su velika u vezi sa ovim sporazumom. Reč je o ozbiljnosti evropskih partnera da se ovo desi u senci jedne od najvećih kriza od Drugog svetskog rata. Kada se to desi, to će otvoriti mogućnosti za Srbiju i Kosovo kao i transatlantsku zajednicu", naveo je Escobar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti su se u ponedeljak 27. februara sastali u Briselu i složili se da nastave diksusiju o impementaciji evropskog predloga o normalizaciji.

U evropskoj prestonici je istovremeno bio i Gabrel Escobar koji se pre sastanka u EU, sastao odvojeno sa Kurtijem i sa Vučićem.

Osvrćući se na Zajednicu opština sa srpskom većinom, Escobar je podsetio zvaničnu Prištinu da se radi o obavezi koja proizlazi još od 2013. godine te da je to takođe deo postojećeg evropskog predloga. On je izrazio očekivanje da će vlada Kosova sprovesti ovu obavezu.

"Kada govorimo o Zajednici, govorimo o nivou samoupravljanja koji se neće mešati u ustavni poredak Kosova, pravnu strukturu, niti funkcionalnosti Kosova", istakao je Escobar.

Pet stvari koje treba da znate o Zajednici opština sa srpskom većinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Escobar je potvrdio da se evropski predlog ne tiče međusobnog priznanja, već normalizacije, ali je ponovio američko stanovište da eventualno treba doći do priznanja.

"Samo zato što podržavamo (evropski) sporazum u ovom trenutku to ne znači da ne verujemo da, kako bi region bio zdrav, sve zemlje u regionu treba da priznaju jedna drugu", poručio je američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG