Dostupni linkovi

G7 poručuje da Rusija mora napustiti ukrajinsku nuklearku, Moskva traži sastanak SB UN


Pogled na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, 27. april 2022.
Pogled na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, 27. april 2022.

Lideri sedam najbogatijih zemalja sveta G7 osudili su 10. avgusta rusku okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje i pozvali Moskvu da odmah vrati punu kontrolu nad tom elektranom Ukrajini.

Ukrajinsko osoblje koje upravlja elektranom "mora biti u stanju da obavlja svoje dužnosti bez pretnji ili pritiska. Kontinuirana ruska kontrola fabrike ugrožava region", navodi se u saopštenju ministara inostranih poslova G7, kojoj pripadaju Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

U četvrtak sednica Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u četvrtak hitan sastanak na kojem će razgovarati o situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, dok se Kijev i Moskva međusobno optužuju za bombardovanje te lokacije, saopštili su diplomatski izvori.

Izvori bliski ovomesečnom kineskom predsedavanju Savetom bezbednosti rekli su Frans presu da je sastanak zakazan 11. avgusta u 15.00 po lokalnom vremenu.

Drugi diplomatski izvori naveli su da će sastanak predstanika 15 zemalja članica Saveta bezbednosti biti održan sutra posle podne na zahtev Rusije. Rusija ima pravo veta, kao i stalne članice Saveta bezbednosti UN, a to su Kina, SAD, Francuska i Velika Britanija.

Zaporožje, najveći evropski atomski energetski kompleks, Rusija je okupirala na početku svoje invazije.

Elektrana je bila u avgustu na meti udara koji su oštetili neke delove i doveli do gašenja reaktora.

Ukrajina i Rusija su razmenile optužbe zbog nedavnog granatiranja postrojenja.

Kremlj je optužio ukrajinske snage da su pucale na atomsku elektranu upozoravajući na moguće "katastrofalne posledice" za Evropu.

Ukrajina je ranije optužila ruske snage da su ispalile rakete na objekat. Kijev je prošlog meseca rekao da ruske snage skladište teško naoružanje u objektu.

Nakon toga, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ( Guterres) pozvao je 8. avgusta da se međunarodnim inspektorima omogući pristup nuklearnoj elektrani.

Kijev je 8. avgusta pozvao na uspostavu demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u istočnoj Ukrajini gde su borbe s ruskim snagama izazvale strah od nuklearne nesreće.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG