Dostupni linkovi

G7 bez dogovora oko novih sankcija za Rusiju


Nema dogovora oko novih sankcija za Rusiju i Siriju na sastanku Grupe 7 u italijanskom gradu Luka u Toskani, objavio je ministar vanjskih poslova Angelino Alfano, domaćin dvodnevnog summita.

Grupi sedam industrijski najrazvijenijih država jutros su se pridružili saveznici sa Bliskog istoka u pokušaju da se dogovori izolacija sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nekoliko sati prije nego što američki državni sekretar Rex Tillerson otputuje u Moskvu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova se danas oglasilo povodom dolaska Tillersona uz poruku da su odnosi dvije zemlje najteži od kraja hladnog rata. Naveli su i da se nadaju da će SAD pristati na međunarodnu istragu o hemijskom napadu u Siriji.

Domaćin sastanka Agnelino Alfano rekao je da su članice G7 dogovorile finalni komunike. Alfano, međutim, na konferenciji za medije nije želio da kaže sadržaj dokumenta na kraju dvodnevnog skupa G7.

Na uporno insistiranje novinara, koji su naveli da im je francuski šef diplomatije rekao da nema dogovora oko sankcija, Alfano je priznao da nije postignut konsenzus oko dodatnih sankcija.

"Nema čistog vojnog rješenja za Siriju. Vjerujemo da Rusija može igrati važnu ulogu", dodao je Alfano.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je izjavio da su se svih sedam članica G7 dogovorile da Asad ne može biti dio sirijske budućnosti, da Rusija ne može biti licemjerna i da mora prihvatiti svoj dio odgovornosti u Siriji, a da je prvi korak, od međunarodne zajednice nadgledani prekid vatre.

"Lično sam veoma zadovoljan što je američki državni sekretar Rex Tillerson zauzeo veoma realističnu i jasnu poziciju. Mi smo ga eksplicitno podržali u njegovim naporima u Moskvi sjutra da bi uspio da privoli Ruse da se saglase sa političkim procesom i daju aktivnu podršku da dođemo do prekida vatre", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u neformalnom razgovoru ​sa novinarima.

"Rex Tillerson je eksplicitno rekao da se traži nenasilno nevojno rješenje da bi se krenulo naprijed sa ovom situacijom i mi ga podržavamo u tim naporima", dodao je njemački diplomata.

U nedavnom napadu hemijskim oružjem poginulo 89 ljudi
U nedavnom napadu hemijskim oružjem poginulo 89 ljudi


Izjavu Tillersona koji je na putu ka Rusiji od jutros iz Luke, objavio je CNN i on se u njoj zahvalio na podršci iskazanoj na G7.

"Jasno je da se kraljevstvo Asadove porodice približava kraju. Nadamo se da će ruska vlada zaključiti da su se vezali sa nepouzdanog partnera Bašara al-Asada", rekao je neposredno pred odlazak u Moskvu.

Iako je u juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da tokom Tillersonove posjete nije planiran sastanak američkog zvaničnika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, već samo šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, BBC izvori navode da se taj susret ne može isključiti.

Rusko Ministrastvo vanjskih poslova se oglasilo uoči posjete Tillersona uz poruku da su odnosi dvije zemlje najteži od kraja hladnog rata.

Takođe su naveli da se nadaju da će SAD pristati na međunarodnu istragu o hemijskom napadu u Siriji. Moskva je saopštila i da se nadaju sa SAD neće nakon Sirije napasti i Sjevernu Koreju.

Sastanku ministara vanjskih poslova u Luki u Toskani jutros su se bili pridružili šefovi diplomatija pet država Bliskog istoka koje se protive Bašaru al-Asadu: Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA), Jordana i Katara.

Cilj je bio dogovoriti povećanje pritiska na Rusiju da prekine svoje bliske veze sa Asadom. Britanija i Kanada su se juče založile za nove sankcije i za sirijske vojne zvaničnike ali ruske, koje su danas odbijene.

Međutim, pitanje je da li G7 uopšte može izvršiti pristiak na Rusiju?

Diplomatski izvori BBC-ja govore da je ranije prijedlog pooštravanja sankcja protiv Rusije nailazio na otpor Italije i Njemačke.

Sa druge strane, navodi BBC, iskustvo pokazuje da Rusija – koja je oštro reagovala na američki vazdušni udar na sirijsku vojnu bazu Šajrat u petak, nazivajući to "aktom agresije" – ne prima dobro prijetnje i ultimatume. Ako Amerika zaprijeti Rusiji dodatnim sankcijama, nije izvjesno da će to natjerati Kremlj da promijeni pravac, navodi BBC, podsjećajući da je Rusija u Asada investirala puno – vojno, politički i finansijski da bi ga zadražala na vlasti.

Predsjednik Sirije Bašar al Asad
Predsjednik Sirije Bašar al Asad


Istovremeno je Associated press (AP) tokom noći citirao visokog američkog zvaničnika koji je ustvrdio da je Rusija znala za hemijski napad, jer je njihov dron nadlijetao bolnicu u Kan Šejkunu u kojem su žrtve tražile pomoć.

Nekoliko sati kasnije avion je bombardovao bolnicu u činu za koji SAD vjeruju da je bio pokušaj da se zataška napad, naveo je AP pozivajući se na izvore iz istrage koju SAD vode o ovom slučaju.

Otežavajuća okolnost u cijeloj diplomatskoj zavrzlami je to što same SAD preko svojih različitih zvaničnika šalju različite signale u vezi politike prema Siriji i konkretno strategije nakon vazdušnih udara u petak.

U danu kada je američka ambasadorica u UN Nikki Haley poručila da "nikako nema mira sa Asadom na čelu sirijske vlade" Tillerson je u nedjelju rekao da prioritet SAD u Siriji ostaje "borba protiv Islamske države (IDIL)" da bi juče u Italiji polažući vijenac na grob 500 žrtava fašizma poručio da su se "SAD posvetili tome da drže odgovornim sve i svakoga ko počini zločine nad nevinima bilo gdje na svijetu".

Potom je juče portparol Bijele kuće Sean Spicer na pres-konferenciji nagovijestio da bi Trump mogao naložiti novi napad u Siriji ne samo zbog upotrebe hemijskog oružja.

Sastanak G7 i bliskoistočnih saveznika organizovan je urgentno, a uslijedio je nakon što su SAD u petak raketnim napadom odgovorile na smrtonosni hemijski napad sirijskih snaga nekoliko dana ranije na grad Kan Šejkun u provinciji Idlib.

Time je pažnja svjetske javnosti ponovo fokusirana na sirijski konflikt koji ulazi u sedmu godinu i u kojem je do sada stradalo više od 300.000 ljudi, dok su milioni raseljeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG