Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministri G7 žele jasan stav SAD oko Sirije


Prizor iz Sirije

Američki državni tajnik Rex Tillerson doputovao je u Italiju na sastanak ministara G7 – skupine industrijski najrazvijenih zemalja svijeta. Na posebnoj sjednici na kojoj će se raspravljati o Siriji, pridružit će im se predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Saudijske Arabije, Jordana i Katara.

Promatrači ističu da Tillersona očekuje daleko teži razgovor o Siriji u Moskvi u kojoj se susreće da ruskim kolegom Sergejom Lavorovom.

Rusija optužuje Sjedinjene Države da su napadom na sirijsku vojnu bazu prekoračile "crvenu liniju", a Washington upozorava da Rusija nije u činila dovoljno kako bi spriječila sirijski režim da upotrebi kemijsko oružje.

Susret ministara najrazvijenih zemalja svijeta uslijedio je nakon raketnih udara Sjedinjenih Država na sirijsku vojnu bazu 7. travnja kao odgovor službenom Damasku na navodnu upotrebu kemijskog oružja protiv vlastitog naroda.

Domaćin sastanka u gradiću Lucca, talijanski šef diplomacije Angelino Alfano, rekao da bi trebalo iznaći način da se "spriječi daljnja vojna eskalacija u šestogodišnjem sukobu u u Siriji".

Tillerson će svojim kolegama trebati pojasniti politiku Washingtona prema Siriji s obzirom da je predsjednik Donald Trump tokom svoje izborne kampanje naglašavao da njegova administracija neće voditi intervencionističku politiku kao prethodna.

I dok mnogi podržavaju američke raketne udare, saveznici žele znati da li su to signali u promjeni politike i da li će Washington u prvi plan staviti odlazak s vlasti Bašara al Asada kao preduvjet za političko rješenje krize.

Uoči puta u Italiju Tillerson je Rusiji koja podržava Bašara al Asada uputio jasnu poruku.

"Mislim da bi Rusi trebalo pažljivije da razmisle o svojoj posvećenosti na koju su se obavezali da će biti garant oduzimanja, uklanjanja ili uništavanja kemijskog oružja, a pošto su saveznici Bašara al Asada – oni imaju najbolji uvid ukoliko za to postoji suglasnost druge strane. Dakle, bez obzira na to da li je Rusija bila sadionik, ili su jednostavno bili nesposobni, ili ih je možda nadmudrio režim Bašara al Asada, očigledno je da su podbacili u svojim obavezama prema međunarodnoj zajednici", rekao je Tillerson za CBS.

Rex Tillerson: Rusija je podbacila
Rex Tillerson: Rusija je podbacila


Londonski Sunday Times piše da će na sastanku Britanija zatražiti nove sankcije za Rusiju ako odbije da prekine veze sa Asadom. Prema pisanju Timesa, Boris Johnson će inzistirati na usvajanju zajedničke deklaracije u kojoj će se zatražiti od Moskve da prekine davati potporu Asadovom režimu, te da povuče svoje vojnike iz te zemlje kako bi se omogućio povratak humanitarnim konvojima s pomoći stanovništu.

Ako ruski predsjednik Vladimir Putin to odbije, trebalo bi nametnuti nove sankcije Rusiji, koje će "zagorčati život pojedinim" ruskim dužnosnicaima, piše Times.

Nakon sastanka ministara G7 u gradiću Lucca u Toscani, Tillerson putuje za Moskvu gdje ga čekuju oštri razgovori sa Lavrovom.

Iako je američka administracija prethodno slala različite poruke oko Sirije, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster izjavio je da Sjedinjene Države žele poraziti militantnu Islamsku državu Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji, ali i vidjeti odlazak s vlasti Bašara al Asada koji uživa podršku Rusije i Irana.

U prvom javnom intervjuu general McMaster je rekao da se "Moskva mora zapitati – zašto podržava zločinački režim koji je počinio masovno ubojstvo vlastitog naroda".

Podsjetimo, američkoj intervenciji u Siriji prethodio je napad nervnim plinom na grad Kan Šejkun u kojem je poginulo više od 80 ljudi, među kojima veliki broj djece.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92 gde je učestvovao u pripremanju informativne emisije u koprodukciji sa srpskom redakcijom BBC-a Svet u 2. Uređivao i vodio vesti na sat, Jutarnji dnevnik, Dnevnik i Svet u 5 emisiju realizovanu u koprodukciji sa redakcijom Dojče velea - DW. Pripremao priloge za program TV B92.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG