Dostupni linkovi

Samit G-20 obilježavaju nesuglasice oko valuta


Predsjednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitri Medvedev i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron na sastanku G-20 u Seulu, 11 novembar 2010.
Predsjednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitri Medvedev i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron na sastanku G-20 u Seulu, 11 novembar 2010.
U južnokorejskoj prestonici Seulu počeo je dvodnevni samit dvadeset najbogatijih zemalja sveta, G-20, koji će, prema procjenama analitičara, proteći u raspravama oko vrednosti vodećih svetskih valuta.

Domaćini su za samit izabrali službeni slogan "Zajednički razvoj nakon krize", ali se čini da su njihove namjere zasad zasjenjene međusobnim optužbama čelnika najvećih ekonomija.

Američki predsjednik Barak Obama (Barack) pozvao je svjetske lidere da ostave po strani sve razlike i zajednički rade na ubrzanju globalnog ekonomskog oporavka.

Njemačka i neke druge zemlje nijesu prihvatile plan Sjedinjenih američkih država da se tokom samita utvrde konkretna ograničenja za visinu platnih deficita i nivo valutnih kurseva.

Predsjednici Južne Koreje Lee Myung-bak i ruski Dmitry Medvedev, Seul, 11. novembar 2010.
Samit je počeo bilateralnim sastankom Obame i njegovog južnokorejskog kolege Li Miung Baka (Lee Myung-bak), koji nisu postigli dogovor o sporazum o slobodnoj trgovini.

“Dogovorili smo se da nam je potrebno još vremena da riješimo sve detalje sporazuma i tražimo od ministara trgovine da dođu do za obje strane prihvatljivog sporazuma, što je prije moguće," potvrdio je Li.

Sa njim se saglasio i Obama koji kaže da je realizacija ovog sporazuma izuzetno važna:

“Predsednik Li i ja smo razgovarali o tome i ne želimo da se ovo pitanje razvlači već da bude rešeno u narednih nekoliko nedelja."

U pitanju je pakt za smanjenje carina i drugih trgovinskih barijera, koji je potpisan 2007. kada je prethodna administracije SAD bili na vlasti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je uoči odlaska u Seul kritikovala nedavnu odluku američke centralne banke o ubrizgavanju 600 milijardi dolara u američku ekonomiju, što bi moglo preplaviti globalna finansijska tržišta jeftinim dolarima.

Uoči samita Obama je rekao da se neke zemlje previše oslanjaju na "podsticanje izvoza zbog slabe domaće potražnje", što je prikrivena kritika Kine i Njemačke.

Svjetski lider se pripremaju za zajedničku večeru na samitu G-20 u Seulu, 11. novembar 2010.
Obama je izjavio i da snaga dolara isključivo zavisi od snage američke privrede, odgovarajući na kritike da njegova zemlja namerno radi na slabljenju valute.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pak založio se da se sve zemlje dogovore o razvojnoj perspektivi valutnog sistema. On je naglasio da je Rusija finansijsko-ekonomsku krizu u cjelini prevazišla uz najmanje troškove.

Medvedev je razgovaro sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom (David Cameron), koji se založio za postizanje napora kako bi se do iduće godine postigao globalni trgovinski sporazum, odnosno zamjena sa sporazum iz Dohe.

Analitičari procijenjuju da bi na dvodnevnom samitu u Seulu mogao biti postignut samo opšti sporazum o mjerama za prevladavanje prepreka ka bržem oporavku svjetske ekonomije.

Cilj samita je spriječiti povratak protekcionizma i izbjeći novu svjetsku krizu. G-20, okuplja najbogatije svjetske ekonomije i zemlje u razvoju kao što su Kina, Indija i Brazil.
XS
SM
MD
LG