Dostupni linkovi

Füle: Studija izvodljivosti je procena evropskog napretka Kosova


Komesar za proširenje EU Štefan Füle i kosovska predsednica Atifete Jahjaga na konferenciji za novinare, 27. mart 2012.
Komesar za proširenje EU Štefan Füle i kosovska predsednica Atifete Jahjaga na konferenciji za novinare, 27. mart 2012.
Komesar za proširenje Evropske unije, Štefan Füle, u Prištini je u utorak, 27. marta, zvanično objavio početak sprovođenja Studije izvodljivosti za Kosovo.

“Srećan sam što ovog puta nisam došao praznih ruku. Sada smo lansirali početak studije izvodljivosti za Kosovo, proces koji će odvesti Kosovo ka pregovorima o sporazumu za Stabilizaciju i pridruživanje”, kazao je Füle

Ova studija će identifikovati izazove koji se trebaju ispuniti kako bi Kosovo moglo pregovarati potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Füle je prisustvovao osnivanju Nacionalnog saveta za evropske integracije, koji će funkcionisati pod rukovođstvom predsednice Kosova, Atifete Jahjaga. On je ovom prilikom, takođe, kazao šta će obuhvatiti ova studija izvodljivosti.

On je naveo da je, kada je trgovina u pitanju, važno da Kosovo prati preporuke Evropske komisije. Pored trgovine, rekao je da su ostali izazovi kod kojih je potreban napredak, javna administracija, širok politički konsenzus o evropskoj agendi, što obuhvata i reforme za slobodne i demokratske izbore, zatim vladavina prava i integracija manjinskih zajednica.

“Ove godine želimo postići i konačan napredak za vize, trgovinu i učešće Kosova u programima EU”, naglasio je Füle. Zato je zatražio od Kosova da uzme u obzir sigurnost dokumenata, upravljanje granicama i migraciju.

Sa druge strane, predsednica Jahjaga je kazala da su evropske integracije, zajedno uz saradnju sa SAD, od vitalnog značaja za Kosovo. Ona je dodala da na Kosovu već postoji politički konsenzus za proces evrointegracija, te je stoga i zvanično proglasila formiranim Nacionalni savet za evropske integracije.

“Put Republike Kosova za članstvo u EU i NATO je naš cilj koji podržavaju sve političke stranke i sve nacionalnosti koje žive ovde”, kazala je Jahjaga.

Komunikacija, a ne konfrontacija

Komesar za proširenje se takođe sastao i sa premijerom Kosova, Hashimom Thaçijem. On je podsetio kosovsko rukovodstvo i na sveobuhvatnu političku agendu za sever i zatražio je podršku svih političkih partija.

On je kazao da se u tom delu treba uspostaviti komunikacija, a ne konfrontacija.
Komesar za proširenje EU prilikom susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, 27. mart 2012.
Komesar za proširenje EU prilikom susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, 27. mart 2012.

“Nisam došao u Prištinu sa konkretnom listom pitanja. Mislim da je to u rukama Prištine”, naglasio je Füle, ali dodajući da za sever ne sme postojati skrivena politička agenda.

O izazovima u oblasti vladavine zakona na severu govorio je i premijer Hashim Thaçi. On je kazao da kod međunarodne zajednice postoji jedinstvo kada je u pitanju zakonitost i legalna vlast u tom delu.

“Kao premijer i u ime Vlade Kosova izražavam svoju posvećenost saradnji i direktnoj komunikaciji sa srpskom zajednicom koja živi na severu kako bi se što bolje i što pre integrisali, a u cilju poboljšanja njihove socio-ekonomske situacije”, kazao je kosovski premijer.

Inače, komesar Füle je kazao da će ova godina biti godina mogućnosti za Kosovo.

Studija o izvodljivosti je važan korak za početak odnosa između Kosova i EU, te je dodao i da će se vodič za viznu liberalizaciju za Kosovo predstaviti ovog proleća.
XS
SM
MD
LG