Dostupni linkovi

Skandiranje 'Nož, žica, Podgorica' istražuje Tužilaštvo u Crnoj Gori


Fudbalski klub Sutjeska, čiji navijači su skandirali "Nož, žica, Podgorica, slavi Kup Crne Gore. 29. maj, Podgorica
Fudbalski klub Sutjeska, čiji navijači su skandirali "Nož, žica, Podgorica, slavi Kup Crne Gore. 29. maj, Podgorica

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet, a policija radi na identifikaciji osoba koje su u glavnom gradu 29. maja, uoči fudbalske utakmice finala Kupa Crne Gore, skandirale "Nož, žica, Podgorica".

Veća grupa navijača Sutjeske iz Nikšića uzvikivala je "Nož, žica, Podgorica" podgoričkim ulicama pri dolasku na gradski stadion.

Slogan je asocijacija na "Nož, žica, Srebrenica", kojim se veliča genocid u kojem je 1995. u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Ove pokliče oštro su osudile nevladine organizacije, dio opozicionih partija, pozivajući nadležne da procesuiraju odgovorne a stranke doskorašnje parlamentarne većine, Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA nisu se oglasile.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje osudila je, kako navode, nacionalistički izliv mržnje navijača, ocjenjujući da se ne radi o još jednom izolovanom incidentu, već ozbiljnom društvenom problemu koji vlasti neodgovorno ignorišu.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da u Crnoj Gori nema mjesta netoleranciji i pozvala navijače da se javno izvinu.

Šta kažu navijači, a šta klub?

Nakon oštrih reakcija navijači Sutjeske, koji sebe nazivaju "Vojvode", demantovali su da njihovo skandiranje ima veze sa "genocidima i prozivanjem manjinskih naroda".

Saopštenja i kritike upućene na njihov račun opisali su kao sramne i politički motivisane.

"Naša jedina partija i ideal koji nas godinama vodi je grad Nikšić i fudbalski klub Sutjeska. Na našoj tribini nikad nije bilo niti smije biti politike i to je ono što nas krasi kao pravu braću i drugove", dio je objave na njihovoj Facebook stranici.

Pravna savjetnica HRA Bojana Malović
Pravna savjetnica HRA Bojana Malović

Ponašanje navijača a potom i njihovo obrazloženje da pokliči nemaju veze sa genocidom, prema riječima pravne savjetnice u Akciji za ljudska prava (HRA) Bojane Malović, pokazuju da fali svijest šta je prihvatljivo ponašanje u multietničkom društvu.

"Djeluje da oni ne razumiju da živimo u multietničkom društvu, koje čini oko oko deset odsto Bošnjaka i Muslimana, i za koje krilatica 'Nož, žica, Podgorica' isključivo asocijacija na krvoproliće u Srebrenici koje je obilježilo našu bližu istoriju", kazala je Malović za RSE.

U saopštenju iz kluba Sutjeska su poručili da se ograđuju od "bilo kakvih neprimjerenih i nedozvoljenih poruka koje se kose sa kodeksom fer i sportskog navijanja i imaju bilo kakve druge konotacije".

Fudbalski savez Crne Gore najoštrije je osudio "skandalozne i apsolutno neprihvatljive poruke" navijačke grupe "Vojvode", poručujući da one moraju naići na odgovarajuću reakciju nadležnih državnih organa.

"I Disciplinska komisija je, na osnovu prijave Komisije za bezbjednost i sigurnost, pokrenula disciplinski postupak protiv FK Sutjeska zbog nedoličnog ponašanja njihovih navijača".

Navijači iz Nikšića

"Vojvode", navijači Sutjeske, dolaze iz Nikšića, grada na čijem čelu se nalazi Marko Kovačević, iz nedavno rasformiranog proruskog Demokratskog fronta.

On je poručio da skandiranje zaslužuje najoštriju osudu, ali da vjeruje da će navijači "uvidjeti svoju grešku i pokušati da je isprave".

"Pokušaj da se ta priča izmakne iz navijačke i da postane politička i da se pripiše lično meni zaista pokazuje da određene strukture nemaju stida u svom djelovanju".

Kovačević je ocijenio da se nisu na isti način osuđivali napadi na igrače FK Nikšić u Rožajama i kada je autobus sa djecom iz Nikšića kamenovan na Cetinju "jer su djeca ispred Cetinjskog manastira igrala kolo i pjevala Veseli se srpski rode".

Zbog ovog stava, funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije Petar Odžić smatra da je Kovačević samo kurtoazno osudio sporni čin.

"Nakon deklarativne osude, stavlja "ali", mjereći ko je koga više uvrijedio. Podsjećamo ga da je predsjednik svih građana Nikšića, i onih što su sinoć skandirali, ali i onih kojima je skandirano".

Kovačević je, inače, avgusta 2021. godine saslušan u Višem državnom tužilaštvu zbog izjave kojom je negirao genocid u Srebrenici.

Oštre reakcije iz opozicije, vladajući uglavnom ćute

Doskorašnji predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović poručio je da je skandiranje još jedna potvrda ozbiljne devastacije društva.

"To je direktna posljedica tolerisanja ili podstrekavanja nacionalističkih ispada i ekstremizma od strane različitih aktera na javnoj sceni, naročito tokom posljednje tri godine".

Podsjetimo, vlast u Crnoj Gori promijenjena je nakon izbora 2020. godine, kada je trodecenijsku vlast Đukanovićevog DPS-a zamijenila većina predvođena proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i URA.

Te promjene su, prema ocjenama dijela stručne javnosti, rezultirale pojačanim nacionalnim tenzijama. Premijer Dritan Abazović je nedavno kazao da Crna Gora "nepokolebljivo korača ka pomirenju i sazrijeva kao društvo".

Nakon promjene na državnom nivou, uslijedila je i smjena rukovodstva u više lokanih samouprava, a među njima i u Nikšiću.

Nikšićki odbor DPS-a poručio je da je nova vlast, zapravo, "oslobodila" Crnu Goru od građanskog, multietničkog i multikonfesionalnog karaktera, kao i da se građanski Nikšić srami fašističkog ludila.

"Ovim se stvara pogodno tlo za bujanje nacionalističkih, fašističkih i retrogradnih ideja. Pokliči su otvoren poziv na krvoproliće i ponavljanje potočarskog scenarija".

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović osudila je, kako je kazala, neprimjereno skandiranje navijača i pozvala nadležne da adekvatno sankcionišu počinioce.

Ona je jedini visoki funkcioner Crne Gore koji se oglasio ovim povodom.

'Ozbiljan društveni problem, a ne izolovani incident'

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda poručio je da su skandiranjem parole koja izaziva asocijaciju neprihvatljivog nacionalizma, mržnje i netolerancije navijači Sutjeske potisnuli u drugi plan sportski događaj i izazvali zaslužene osude takvog necivilizacijskog i skandaloznog ponašanja.

Ombudsman Sinisa Bjekovic
Ombudsman Sinisa Bjekovic

Kako navodi, neophodno je primijeniti Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim događajima.

Zakonom je propisano da nasilje i nedolično ponašanje podrazumijeva i uzvikivanje uvredljivih riječi kojima se poziva ili podstiče na oružani sukob ili nasilje, mržnju ili netrpeljivost, nacionalnu ili rasnu diskriminaciju, ili diskriminaciju po osnovu vjere, pola ili seksualne orijentacije.

Ombudsman ukazuje na mogućnost preduzimanja mjere zabrane ulaska na sportsku priredbu ili udaljenje iz sportskog objekta lica iz čijeg ponašanja se može zaključiti da je sklono nasilničkom ili nedoličnom ponašanju.

"Nadležni moraju učiniti sve da se huliganima onemogući ovako gruba zloupotreba sporta i propagiranje svakog vida mržnje, netrpeljivosti i podjela".

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) osudila je incident, ocjenjujući da se radi o ozbiljnom društvenom problemu kojeg vlasti neodgovorno ignorišu.

"Intenzivno upozoravamo na ovaj problem zbog čega smo bili meta uvreda i govora mržnje onih koji se osjećaju zaštićeno od vladajućih struktura koje su značajno doprinijele nekažnjivosti za ovakva ponašanja minimiziranjem njihovog sadržaja i efekata".

Pozvali su sve nosioce izbornih listi uoči izbora 11. juna da se nedvosmisleno odrede prema sinoćnjem događaju.

"Kako bi javnost znala, makar na retoričkoj ravni, ko su oni koji se zalažu za građanski koncept, a ko za revizionizam i veličanje ratnih zločina".

Osudom ponašanja navijača za sada su se oglasile procrnogorske partije i partije manjina, DPS, dvije socijaldemokratske partije, Bošnjačka stranka, Demokratska unija Albanaca.

Pozivi na odgovornost

Bojana Malović iz HRA kazala je da ta nevladina organizacija očekuje da skandiranje Više državno tužilaštvo ocijeni kao govor mržnje i da procesuira odgovorne kako bi se spriječilo dalje produbljivanje podjela i novi incidenti.

Podsjetila je da je Evropski sud za ljudska prava 2019. u predmetu Šimunić protiv Hrvatske, potvrdio ispravnost presude hrvatskog suda kojom je fudbaler kažnjen sa 3.300 eura zato što je na utakmici uzvikivao "Za dom" na šta su navijači odgovorili "Spremni".

Riječ je o pokliču koji je koristio fašistički ustaški pokret tokom Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG