Dostupni linkovi

Fudbalska groznica uoči utakmice Kosovo - Haiti


Stadion "Adem Jašari" u MItrovici pred utakmicu Kosovo - Haiti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Stadion "Adem Jašari" u MItrovici pred utakmicu Kosovo - Haiti

U sredu 5. marta, Kosovo će, iako simbolično, zvanično otopiti led kada je u pitanju međunarodni sport.

Igrači kosovske reprezentacije su izabrani, a za prvu, prijateljsku fudbalsku utakmicu sa Haitijem, prodate su sve karte u roku od nekoliko sati. Njihova cena je bila pet, sedam i 10 eura.

FIFA je omogućila Kosovu da igra prijateljske utakmice ali bez državnih simbola, uz fusnotu, i pod uslovom da ne igra sa predstavnicima iz bivše Jugoslavije.

Utakmica će se odigrati na olimpijskom stadionu „Adem Jashari’ u Mitrovici, koji je jedini da ispunjava uslove, a u čije je renoviranje u medjuvremenu Vlada Kosova uložila preko 700.000 eura.

Kosovski premijer, Hashim Thaci, je na ceremoniji svečanog otvaranja renoviranog stadiona izrazio nadu će Kosovo u sredu da pobedi, te je i poručio:

Hashim Thaci u poseti stadionu Adem Jašari u Mitrovici
Hashim Thaci u poseti stadionu Adem Jašari u Mitrovici
„Vlada Kosova će nastaviti da investira u sportu, u fudbalu, i na renoviranju ostalih stadiona širom Kosova. U sredu očekujemo i prvu istorijsku utakmicu Kosova i Haitija, ali i proslavu. A nadam se da će Kosovo i da pobedi“, kazao je Thaci.

Predsednik FFK-a, Fadil Vokrri, zahvalio se Vladi Kosova na izvanredom doprinosu.
„Kada se cela država digne na noge, onda je i nama lakše da prevazidjemo izazove koji su pred nama“, kazao je Vokrri.

Generalni sekretar Federacije Kosova, Eroll Salihu, u izjavi za RSE kaže da za Kosovo, a naročito za obožavatelje fudbala, ova utakmica ima veliki značaj, što je dokazano i prodajom karata.

„Za sat ili dva, prodato je osam hiljada karata, što govori o neverovatnom interesovanju, kako od naših sunarodnika koji žive u stranim zemljama, tako i od onih sa Kosova. Po prvi put ćemo imati VIP sekciju koju će menadžerisati državni protokol i Fudbalska Federacija Kosova“, kazao je Salihu, dodajući da je menadžer FIFA-e, Sep Blater, poslao svog savetnika da prati utakmicu, a očekuje se i inspektor sigurnosti.

Salihu ipak naglašava da tradicija fudbala na Kosovu traje od 1922. Godine, dok FFK postoji od 1946.

„Glavni cilj je bio da pokažemo svetu da fudbal na Kosovu nije od juče, već postoji jedna tradicija od 1922. godine, dok se do sada vršila velika politička nepravda što se Kosovu nije dozvolilo da igra međunarodne utakmice kvalifikovane za odgovarajuća prvenstva“, kazao je on.

S druge strane, selektor ekipe, Albert Bunjaki, kaže da se utakmica sa Haitijem može na simboličan način uporediti kao prvi korak u trci na 10 hiljada metara.

„Ovo je dobar trenutak za jedan dobar početak. I trčanje na 10 hiljada metara počinje prvim korakom. To znači da je ovo naš prvi korak. U sportskom aspektu, na sastanku sa tehničkim timom dogovorili smo se da emocije trebamo ostaviti po strani – ali, svi smo pod emocijama, zato što shvatamo važnost ove utakmice i svi doživljavamo veoma posebno sve ovo. Ali, ovo je moralna i sportska odgovornost, da pripremimo jednu dobru reprezentaciju i jedan nacionalni tim za budućnost – naš cilj je Svetsko prvenstvo (2018), čije kvalifikacije počinju 2016.“, kazao je Bunjaki.

U kosovskoj reprezentaciji su pored golmana iz fudbalskog kluba Prištine, svi ostali fudbaleri koji igraju u raznim evropskim klubovima, a neki od njih su Loret Sadiku (Helsingborg), Samir Ujkani (Palermo), Fatos Toski (Frankfurt), Albert Bunjaku (Kaiserslautern) i dr.

Selektor Bunjaki ocenjuje da su među njima jako poštovana imena u stranim klubovima.
„U pitanju su kvalitetni igrači. Ukoliko sve saberemo, ispadne da su igrali 300 međunarodnih utakmica“, kazao je on.

Uoči utakmice, među građanima Kosova vlada prava fudbalska groznica.
„Očekujemo samo pobedu. Iz Gnjilana sam ali svi ćemo 5. marta biti u Mitrovici“, kazao nam je jedan od sugrađana dok drugi dodaje: „Idem na utakmicu sa društvom. Nestrpljivo smo čekali ovu utakmicu.“

„Cene ulaznica su sasvim razumne, naravno da ću biti prisutan“
, poručuje jedan od navijača.
XS
SM
MD
LG