Dostupni linkovi

Fudbal između Kosova i Srbije: Drugo poluvreme u FIFA


Fudbaleri, Priština, januar 2014.

Nakon prijema Kosova u Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA), Srbija najavljuje da će pokrenuti postupak pred međunarodnim pravosudnim institucijama za preispitivanje ove odluke.

Dok na Kosovu smatraju da ovaj proces neće uticati na priznavanje kosovskog fudbala u svetu, poznavaoci prilika u Srbiji kažu da je jasno da se politika uplela u sport, ali da bi žalbeni postupci Srbiji doneli više štete nego koristi.

Kristalno je jasno da je prijem Kosova u UEFA politička odluka, ali i potez posle kog je izvesno da će Kosovo odmah postati i članica Svetske fudbalske organizacije (FIFA), izjavio je za RSE Dobrivoje Tanasijević, bivši fudbalski funkcioner poznatiji kao Den Tana.

"Moje mišljenje je da svaka zemlja na svetu ima pravo da se bavi sportom i da sport ne možeš da mešaš sa politikom. Međutim, i UEFA i FIFA krše svoja pravila. UEFA je napravila jednu veliku grešku. Oni nikako nisu mogli da prime Kosovo, a da ne promene svoj Statut koji kaže da je jedini način da postaneš član jeste da budeš član Ujedinjenih nacija (UN). Oni su automatski sad i u FIFA. Dozvolili su da se politika umeša u njihove odluke", objašnjava Den Tana.

Pravni tim Srbije je odmah posle Kongresa UEFA 3. maja, na kojem je Kosovo postalo 55. članica, najavio da će uložiti žalbu Sportskom sudu u Lozani.

Podsetimo, Kongres prethodno nije usvojio amandmane za izmenu Statuta koji predviđa da članovi UEFA mogu postati samo fudbalski savezi država koje su članice Ujedinjenih nacija.

Među 55. članica UEFA, osim Kosova, u Ujedinjene nacije nisu primljeni ni Gibraltar, Farska Ostrva, Škotska i Vels.

Mi smo za to da se fudbal igra u svakom kutku kontinenta, ali osnovna pravila i propisi se moraju poštovati, a ne da se menjaju preko noći – rekao je medijima Tomislav Karadžić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Na odluku UEFA osvrnuo se i tehnički premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će se Srbija boriti da je ospori svim pravnim sredstvima.

"Mi ćemo da podnosimo i žalbe i tužbe, i borićemo se žestoko. Videćemo pred Međunarodnim arbitražnim sudom kakva će odluka da bude, ali mi ćemo sve pravne mogućnosti da iskoristimo da se protiv toga borimo", rekao je Vučić.

Na Kosovu su, pak, ubeđeni da negativna kampanja koju Srbija vodi protiv internacionalizacije kosovskog fudbala neće uticati na dalja priznanja kosovskog fudbala na međunarodnom nivou.

Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova, Hašim Tači, nakon sastanka sa predsednikom Fudbalskog saveza Kosova (FSK) Fadiljom Vokrijem u petak, nije hteo da komentariše poteze Srbije, navodeći da se politika ne meša u sport, ali je dao punu podršku FSK i izrazio uverenje da će i FIFA doneti pozitivnu odluku.

"Nije vam bilo lako, ali ubedljivo ste pobedili. Pravda je bila na vašoj strani, na strani kosovskog fudbala", kazao je Tači, dodajući da je na institucijama da sada konkretno investiraju u infrastrukturu.

Sve manje šanse Srbije

Fadilj Vokri je kazao da sada preostaje da se još jedna etapa uspešno pređe, u Meksiko Sitiju, kada će FIFA 12. i 13. maja odlučivati o članstvu Kosova. Za učlanjenje je potrebno 105 od ukupno 209 glasova.

Kako je naveo, napori Srbije da blokira Kosovo bili su uzaludni.

"Oni su pokušavali svim snagama da to nekako odlože ili da izbace iz dnevnog reda, ali nisu uspeli. Mislim da je pravda možda zakasnila, ali je stigla. Na predstojećem kongresu FIFA, mislim da će biti još bolje nego što je bilo u UEFA i mislim da nema razloga da bude", kazao je Vokri u odgovoru za RSE.

S druge strane, Arbnor Morina, licencirani trener UEFA na Kosovu, ističe da najave Srbije o podnošenja tužbe UEFA govori da je Srbija izgubila sve adute da spreči članstvo Kosova.

Morina navodi da za Kosovo to članstvo ima sportski karakter, ali za druge, izgleda da se radi više o politici.

"Neke države mogu da traže da se ovo pitanje razmotri u Arbitražnom sudu. Srbija će tražiti i neke druge puteve da blokira Kosovo, ali mislim da su oni svakim danom sve manji. Pravni savetnik UEFA je sam istakao da je članstvo Kosova regularno", kazao je Morina.

Fudbal, ilustrativna fotografija
Fudbal, ilustrativna fotografija

Nije vreme za meč Srbija - Kosovo

Den Tana, jedan od nekadašnjih čelnika Crvene Zvezde i predsednik Komisije za međunarodni fudbal Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore, smatra da, uprkos formalnom učlanjenju, još dugo neće biti utakmica Kosova i Srbije, ili kosovskih i srpskih klubova.

"Za to vreme nije i mi se nećemo susresti s njima, pošto će oni da naprave na izvlačenjima za takmičenja takav žreb da Kosovo i Srbija ne mogu da igraju jedni protiv drugih. Sreća je što narod voli fudbal i što je fudbal jači od fudbalske politike. Fudbalska politika je korumpirana odavno u celom svetu. Možemo mi da se žalimo koliko god hoćemo, ali Kosovo je primljeno. Našim žalbama samo možemo da napravimo sebi štetu. Savetujem našim političarima da se uopšte ne mešaju", ocenjuje Den Tana.

Ni Miloš Šestić, fudbalska legenda Crvene zvezde, ne veruje da će u skorije vreme biti odigrana utakmica između Srbije i Kosova.

O tome da li bi i sam pristao da igra u prvom srpsko-kosovskom meču, bivši reprezentativac Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) izbegava direktan odgovara, te podvlač da bi takvu odluku trebalo prepustiti nadležnima.

"To država odlučuje, mi se tu ništa ne pitamo", kaže Šestić za RSE.

RSE: Ipak, fudbaleri imaju neki integritet.

Šestić: Imaju, ali država ti odlučuje da li možeš ili ne. Što je normalno.

RSE: A, kad bi vam država dala priliku da sami izaberete?

Šestić: Sad je to malo teže pitanje... Ne znam šta bi bilo.

 • 16x9 Image

  Amra Zejneli

  (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

 • 16x9 Image

  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

 • 16x9 Image

  Dušan Komarčević

  Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE postao 2012. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG